Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a lansat un proiect de jumătate de an pentru a produce un serial de reportaje multimedia despre transformările cauzate de integrarea europeană și cooperarea regională în țări ale Europei Centrale și de Răsărit, azi membre ale Uniunii Europene (UE). Din luna iunie până în noiembrie 2014, jurnalistul Alexandru Eftode traversează întreaga regiune, documentând și relatând despre schimbări cu impact asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, familiilor și comunităților. Proiectul a obținut sprijinul financiar al Fondul Internațional Visegrad, programul de Grantul Mici care va acoperi parțial acest efort în cele patru țări membre ale Grupului Visegrad: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Serialul multimedia care va include elemente de text, audio, video și de fotoreportaj urmează a fi difuzate de Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea online și prin eter, după caz, pe întreaga durată a proiectului și mai târziu. La finalizarea proiectului, potențialul serialului va fi evaluat în cadrul unei cercetări focus grup, cu ajutorul unor consumatori de radio și utilizatori de internet.
RFE/RL emite în 28 de limbi spre 21 de țări, din Europa de Est și Balcani până în Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Având peste 400 de jurnaliști angajați, 750 de corespondenți netitulari și 19 birouri locale, RFE/RL este una din cele mai ample și cuprinzătoare instituții media din lume (vezi harta). Jurnaliștii de la RFE/RL relatează în 21 de țări în care presa liberă este interzisă de guverne sau nu este consolidată pe deplin, furnizând un produs pe care mulți oameni nu-l găsesc din surse locale: actualități necenzurate, dezbateri deschise și responsabile (vezi misiunea). Jurnaliștii de la RFE/RL se află în prima linie a luptei pentru libertatea presei în țările lor și deseori își asumă riscuri mari pentru a-și face meseria (mai mult). Jurnaliștii și experții de la RFE/RL sunt surse unice de informație din multe dintre focarele vieții internaționale (experții RFE/RL).
Fondul Internațional Visegrad este o organizație internațională cu sediul la Bratislava, fondată de guvernele țărilor din Grupul Visegrad (V4), Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria la Štiřín, în Cehia, pe 9 iunie 2000. Scopul Fondului este să înlesnească și să promoveze strângerea cooperării între țările și instituțiile din regiune, precum și între regiunea V4 și alte țări, mai ales țările din Balcanii de Vest și țările Parteneriatului Estic. Fondul își realizează aceste scopuri prin granturile cu care sprijină proiecte culturale, educaționale și științifice comune, schimburi de experiență între tineri, proiecte transfrontaliere și promovarea turismului, precum și prin programe de mobilitate individuală.