Linkuri accesibilitate

Momentul zero în drumul spre UE (Adevărul)


Un interviu cu Dorin Dușciac, noul viceministru al Mediului (Jurnal de Chișinău).

Momentul zero în drumul spre UE” – titrează „Adevărul”. Jurnalista Valentina Basiul oferă detalii tehnice despre Acordul de Asociere care urmează să fie semnat astăzi la Bruxelles. În acelaşi articol, jurnalista abordează şi problema conflictului transnistrean, stând de vorbă cu Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei de Politică Externă. Expertul susţine că autorităţile de la Chişinău nu trebuie să se grăbească acum să rezolve problema transnistreană, ci să pregătească terenul pentru o soluţionare viabilă şi de durată, astfel încât această chestiune să nu pericliteze parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova. „Dacă cineva e interesat să rezolve acest diferendum acum, aceasta este Federaţia Rusă. Cu o Transnistrie controlată de serviciile de securitate ruseşti va fi foarte greu să facem reformele pe care le presupune Acordul de Asociere”, a explicat Victor Chirilă.

Ion Preaşca scrie în „Adevărul” despre „campania rusească împotriva asocierii cu UE”. În ultimele zile, observă autorul, presa din Rusia a declanşat o veritabilă campanie mediatică prin care încearcă să demonstreze că semnarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb dintre Moldova şi Uniunea Europeană ar fi un pas greşit cu efecte economice catastrofale, iar soluţia ar fi reorientarea ţării noastre spre Uniunea Euroasiatică. Ion Preaşca face trimitere la un şir de articole care au fost publicate de instituţiile media din Rusia, dar şi opiniile mai multor experţi. Bunăoară, Evgheni Vinokurov, directorul Centrului de cercetări integraţioniste din cadrul Băncii Euroasiatice pentru Dezoltare, susţine că toate cele trei state din spaţiul postsovietic (Ucraina, Moldova şi Georgia) vor avea de suportat pagube imense de la asocierea cu UE.

Victoria Puiu de la săptămânalul „Timpul” a stat de vorbă cu preşedinta Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor din Industria Uşoară, Alexandra Can, care a menţionat că agenţii economici din industria uşoară nu se tem de noul regim economic cu UE. „Noi am demonstrat că articolele noastre sunt competitive pe piaţa comunitară. Mai mult de o cincime din exporturile moldoveneşti pe piaţa UE sunt produse ale industriei uşoare. Vom avea beneficii chiar din momentul aplicării noului regim economic. Materia primă de care avem nevoie pentru organizarea producerii se importă din ţările UE şi nu se vor mai aplica taxe la aceste importuri. Una cu alta, putem spera că va scădea costul produselor noastre, în medie cu 4%. Iar aceasta înseamnă că mărfurile vor deveni mai competitive ca preţ”, a spus Alexandra Can.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în „Ziarul Naţional” că „nu Rusia lui Putin, nici separatiștii transnistreni sau găgăuzi prezintă pericolul cel mare pentru realizarea Acordului de Asociere”. În condițiile de azi, crede autorul, cu o asistență financiară, investițională, economică şi politică enormă din partea UE și SUA, trenul european al Republicii Moldova poate fi deraiat doar de moldovenii înșiși, de politicienii locali, în primul rând. „Nesimțirea, egoismul, oportunismul și prostia unora dintre ei, mai cu seamă a celor cocoțați în vârful piramidei, sunt mult mai primejdioase, decât uneltirile în sine ale Rusiei”, notează autorul. Între altele, Nicolae Negru mai scrie că partidele politice din Republica Moldova funcționează ca niște SRL-uri, care pot fi vândute sau transmise prin moștenire.

Mariana Raţă scrie în „Ziarul Naţional” că mai mulţi judecători şi-au cumpărat în 2013 maşini care depăşesc esenţial veniturile pe care le au. „Chiar dacă s-au plâns pe parcursul întregului an de salarii mici, cerând majorarea lor (solicitare îndeplinită de Guvern la începutul acestui an – n.r.), judecătorii din Republica Moldova nu au ezitat să îşi cumpere în 2013 maşini ce depăşesc cu până la cinci ori veniturile familiei”, notează jurnalista. Autoarea aduce exemplul judecătorului Egeniu Clim de la Curtea de Apel Chişinău care şi-a luat în 2013 un „Mercedes ML 250” care costă jumătate de milion de lei. Un alt exemplu este cel al judecătoarei Curţii Supreme de Justiţie Ala Cobăneanu care a devenit la începutul acestui an proprietara unui „Mitsubishi Outlander” de 395 de mii de lei.

„Jurnal de Chişinău” publică un amplu interviu cu Dorin Duşciac, numit zilele trecute în funcţia de viceministru al Mediului. Publicaţia aminteşte că Dorin Duşciac este doctor în fizică, a activat în calitate de inginer-cercetător la Laboratorul Naţional al Comisariatului pentru Energie Atomică din Franţa şi are experienţă în domeniu atragerii investiţiilor. Viceministrul mediului constată că Republica Moldova a moştenit încă din perioada sovietică o serie de probleme serioase – amintind de politica de industrializare forţată şi un şir de „experimente” nefericite care s-au făcut în agricultură şi în alte sectoare ale economiei.

XS
SM
MD
LG