Linkuri accesibilitate

Socialiștii bulgari își schimbă liderul în preajma alegerilor


Serghei Stanișev
Serghei Stanișev

Demisia lui Stanișev va putea netezi calea spre formarea unei mari coaliții după modelul german.

Într-un mod surprinzător, ex-premierul în perioada 2005-2009 și lider al Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev a demisionat din postul de președinte al Partidului socialist, fost comunist.

Importanța evenimentului depășește cu mult cadrul de partid. Un nou lider al socialiștilor va putea schimba politica partidului. Socialiștii își vor putea reorienta preferintele spre alți parteneri de coaliție, renunțând la relațiile privilegiate cu Partidul etnicilor turci.

Stanișev și-a depus deja demisia ca deputat în Parlamentul din Sofia, alegând cariera în Parlamentul european. După cum prognozează unele medii sofiote, el va putea fi desemnat de actualul guvern drept candidat la postul de comisar european pentru refugiați.

Stanișev a fost acuzat de colegii săi de partid că a renunțat la o parte din ideile conținute în programul PSB, ceea ce a dus la desprinderea grupului ex-președintelui Gheorghi Pârvanov. În pofida promisiunilor sale electorale în ultimul an, partidul a dus practic o politică de dreaptă.

În aceasta perioadă, Bulgaria s-a aflt într-o permanentă criză politică însoțită de proteste ale societății civile. Victoria în alegerile pentru Parlamentul european a opoziției de centru-dreapta a avut drept efect destrămarea coaliției între PSB și partidul turc și a pus în prim plan problema dizolvării Parlamentului și organizării unor noi alegeri anticipate.

În cadrul unor consultări organizate de președintele Rosen Plevneliev s-a ajuns la decizia de principiu privind organizarea anticipatelor pe data de 5 octombrie.

Așteptata demisie lui Stanișev va putea netezi calea spre formarea unei mari coaliții după modelul german. Tot mai insistent în mediul public este lansata varianta colaborării între PSB fără Stanișev și GHERB al ex-generalului Borisov.

Acum o astfel de coaliție pare puțin probabilă pe fundalul ultimelor atacuri verbale între principalii jucători politici. Deteriorarea situației în sectorul financiar însă va putea impune decizii politice radicale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG