Linkuri accesibilitate

Transportul în comun cere o soluţie luată cu calm, care să se înscrie în strategia de dezvoltare a Chişinăului (Ziarul Național)


„Cine vrea să distrugă ramura zahărului?” (Adevărul).

În „Ziarul Naţional” editorialistul Nicolae Negru îşi împărtăşeşte opinia despre greva şoferilor de maxi-taxi. Autorul susţine că pentru a lua o atitudine corectă, opinia publică ar tebui să ştie ce venit lunar aduce un microbuz, care sunt cheltuielile, cât primeşte un şofer, cât este profitul proprietarilor de microbuze? Şoferii nu trebuie să sufere din cauză că e un an electoral şi majorarea tarifelor ar influenţa rezultatele electorale ale cuiva. Pe de altă parte, pasagerii nu trebuie să fie ostaticii apetitului nestăpânit al transportatorilor. Se cere o soluţie luată cu calm, în cunoştinţă de cauză, care să se înscrie în strategia de dezvoltare a Chişinăului, dacă aceasta există, fireşte, conchide Nicolae Negru.

Ziarul Naţional” mai scrie că „autoritățile autoproclamatei Republici transnistrene au primit din nou ajutor financiar din partea Federației Ruse pentru a putea achita pensiile bătrânilor din regiune. […] În conturile instituțiilor abilitate din Tiraspol au ajuns 300 de milioane de ruble rusești (circa 8,7 milioane de dolari)”. În articol se menţionează că, anual, bugetul aşa numitului „stat” transnistrean „este adoptat cu un deficit uriaș de peste 70 la sută, care este acoperit în mare parte din ajutoarele umanitare primite din Federația Rusă”.

Cine vrea să distrugă ramura zahărului?”, se întreabă reporterii „Adevărul”. Articolul la temă arată că un grup de producători de sucuri din Moldova „cer autorităţilor liberalizarea pieţei zahărului, astfel încât să fie eliminată taxa la importul zahărului din trestie. Specialiştii din domeniu spun însă că o astfel de decizie ar fi o catastrofă pentru gospodăriile agricole ce cultivă sfeclă de zahăr”.

Andrei Rizescu scrie în „Adevărul” că „în locul microbuzelor, primarul Dorin Chirtoacă vrea să aducă, din toamnă, 70 de autobuze, fiind anunţară o licitaţie în acest sens. Administratorii rutelor de maxi-taxi susţin că tenderul ar fi organizat în favoarea unui consilier liberal, care ar fi importat deja mai multe maşini”. Autorul îl citează pe un administrator de rută care susţine în acest sens că „e un consilier municipal, Iurie Topală, care deţine 20 de autocare. E la fel de liberal ca şi Chirtoacă. Nu m-ar mira ca el să fie unul dintre beneficiarii acestei strategii”. În articol se mai precizează că „omul de afaceri Iurie Topală a fost unul dintre principalii finanţatori ai PL în campania pentru alegerile locale din 2011”. Dl Chirtoacă a respins însă în comunicarea sa cu presa posibilitatea ca cineva să fie favorizat în realizarea reformei transportului în municipiu.

Portalul Info Prut relatează cu referire la un comunicat al oficialităţilor responsabile graniţă ale Ucrainei, că „pe segmentul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina va fi săpat un șanţ de protecție începând cu săptămâna viitoare”.

Panorama” scrie despre faptul că „executivul autonomiei a tipărit pentru prima dată Atlasul Gagauz Yeri” a cărui prezentare va avea loc la Comrat pe 9 august. În depeşa publicaţiei se mai arată că, după cum a spus guvernatorul Mihail Formuzal, asupra atlasului s-a lucrat doi ani de zile şi că acesta ar urma să fie prezentat la Congresul mondial al cartografilor. „Este un document foarte important. Intenţionez să-l înmânez prim-ministrului Moldovei”, a spus dl Formuzal, citat de gazetă.

XS
SM
MD
LG