Linkuri accesibilitate

O echipă serioasă


Imagine de la finala Campionatului Mondial de Fotbal pe stadioul Maracana la Rio de Janeiro
Imagine de la finala Campionatului Mondial de Fotbal pe stadioul Maracana la Rio de Janeiro

Cupa Mondială a fost cîștigată de cea mai echilibrată și mai valoroasă echipă a turneului.

Germania a cîștigat Cupa Mondială 2014, în numele Europei, cu o rețetă europeană, împotriva și pe stadioanele Americii de Sud. Ultimele două meciuri ale Mondialelor, finala și așa zisa finală mică, pentru locurile 3 și 4, au produs de două ori duelul America de Sud - Europa. Europa a cîștigat ambele teste.

Mai întîi, Olanda a dublat coșmarul Braziliei. După faimoasa semifinală pierdută cu 7-1 în fața Germaniei, Brazilia a sperat într-o îndreptare. A sperat fără motiv, de vreme ce nimic nu s-a schimbat. Brazilieni nu aveau cum să facă, în cîteva zile, o echipă de calibru dintr-o echipă de mîna a doua. Olanda nu avea nevoie de transformări și a început stabilind supremația tactică din primele momente. Olandezii au deschis scorul în minutul 2 și s-ar fi apropiat, probabil, de cota germană dar, în lipsa motivației speciale, au aplicat un 3-0 sec. Un scor mai mic decît ce a reușit Germania, dar un scor sever care a tradus aceași dominație fără răspuns. Brazilia a falimentat complet. Acest episod fără precedent va rămîne pentru totdeauna asociat cu Mondialele din Brazilia. Nici o mare putere a fotbalului nu s-a dezintegrat așa cum a făcut-o Brazilia în utlima săptămînă a Mondialelor.

Finala a fost un spectacol mult mai bogat decît o spune scorul. Competența tactică și capacitatea de efort ale celor două echipe au fost cu totul remarcabile. Germania a început prudent și organizat. Argentina a construit un sistem defensiv cu opt oameni și i-a lăsat în față doar pe Higuain și Messi. Evident, toată lumea aștepta exploziile lui Lionel Messi și, un timp, Messi a dat impresia că va reuși, la un moment dat, una din pătrunderile care pot depăși orice apărare. Argentinienii au avut o șansă uriașă de gol, dar ea n-a venit de la Messi ci de la Kroos care a trimis neatent o minge înapoi. Higuain, sigur cu portarul, s-a precipitat și a ratat. Messi și Palacio au ratat alte două ocazii uriașe în repriza a doua. Însă, după prima repriză, a devenit tot mai clar că Messi nu e în joc. Obosit și absent, Messi nu a forțat și n-a căutat spații de joc.

Argentineinii s-au îndreptat spre o schemă strict defenisvă, condusă strălucit de Di Michelis și, mai ales, de Mascherano. Atacurile germane au continuat cu răbdare și metodă. În cele din urmă, în prelungiri, după aproape 115 minute de joc, Schürle a urcat pe un culoar lateral. Götze a avansat pe centru. Centrarea excelentă a lui Schürle a fost preluată perfect pe piept de Götze care a înscris din cădere cu un vole superb și imparabil. Meciul era jucat.

Cupa Mondială a fost cîștigată de cea mai echilibrată și mai valoroasă echipă a turneului. Cu jucători de clasă în fiecare compartiment și cu Neuer care a făcut ca portar și ca libero un turneu perfect, Germania a trecut de toate sistemele și duritățile adverse. Sistemul de joc și valoarea n-ar fi fost suficiente fără calitățile morale exccpționale ale germanilor care au crezut în ei înșiși, n-au reacționat pasional și au fost solidari fără excepție. O echipă mare, Germania nu e una din echipele care seduc. Noua campioană mondială e rezultatul perfect al muncii și gîndirii îndelungate. E foarte mult și e foarte bine pentru seriozitatea de multe ori pierdută a fotbalului.

XS
SM
MD
LG