Linkuri accesibilitate

Experții moldoveni despre riscul și amploarea așteptatelor sancțiuni ale Rusiei împotriva Moldovei


Cea mai dureroasă sancţiune ar putea fi ca Moscova să nu mai permită moldovenilor să intre şi să muncească în Federaţia Rusă.

Într-un articol publicat ieri de cotidianul „Moscow Times” se discută despre sancţiunile la care se poate aştepta Moldova ca urmare a înrăutaţirii relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană şi Statele Unite, doi dintre cei mai importanţi sprijinitori ai eforturilor Moldovei de democratizare şi de reforma. După semnarea şi ratificarea Acordului de asociere şi Liber schimb cu Uniunea Europeana, Moscova a ameninţat cu noi sancţiuni Moldova, dar nu numai din partea Rusiei ci şi din partea Comunităţii Statelor Independente şi a Uniunii Economice Euroastiace recent formată. Publicaţia citată spune că cea mai dureraoasă sancţiune pe care Moscova ar putea să o impună Moldovei este să nu mai permită moldovenilor să intre şi să muncească în Federaţia Rusă. Dar ce poate într-adevar Rusia să faca împotriva Moldovei în cadrul organizaţiilor din care face parte?

Decizia cea mai probabilă care poate fi luată de Federaţia Rusă împotriva Republicii Moldova este adoptarea imediată a proiectului de lege elaborat de Ministerul rus al Dezvoltării Economice, care prevede introducere taxelor vamale – zero până acum - pentru un şir număr de mărfuri moldoveneşti între care vinul, carnea, legumele şi cerealele. Impactul ar fi unul dureros pentru producătorii moldoveni, crede expertul asociat de la Centrul de analiză Expert-Grup, Dionis Cenuşă, mai ales că poate fi adoptată în plin sezon de exporturi:

„Acest proiect, bineînţeles, va fi dus la un bun capăt, dar este bine că acest lucru se face public şi sunt măsuri care, la moment, pot fi analizate şi, respectiv, elaborate măsuri de minimizare a impactului. Spre exemplu, vinurile, care deja nu mai pot fi exportate, cu excepţia celor produse în Autonomia Găgăuză şi în regiunea transnitreană, prin urmare, măsura dată nu ar putea să creeze mai multe probleme decât cele existente. Pentru alte produse, da, ar fi o măsură care ar lovi mai ales acum, în perioada când Republica Moldova exportă cel mai mult acest tip de produse, mă refer la legume, fructe, cereale.”

Pe de altă parte, Republica Moldova este parte la zona de liber schimb în cadrul Comunităţii Statelor Independente, pe scurt CSI, un aranjament multilateral din care fac parte Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan şi care prevede, între altele, relaţii economice privelegiate între ţări şi neaplicarea restricţiilor în comerţ. Iată de ce, crede Dionis Cenuşă, deciziile unilaterale luate de Federaţia Rusă contravin aranjamentelor din cadrul zonei CSI:

„Acordul de Asociere în cadrul CSI spune clar că exporturile între ţările semnatare ale acestui acord nu trebuie să fie supuse taxelor vamale. Din acest punct de vedere, bineînţeles, orice măsură, inclusiv proiectul de lege pe care îl propune acum Ministerul de profil al Federaţiei Ruse contravine în mod direct spiritului acestui acord, dar şi spiritului prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.”

Într-o primă reacţie, premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că Federaţia Rusă nu are niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova şi că urmează în zilele următoare să fie analizate aspectele juridice, comerciale şi politice ale unei asemenea decizii.

Între timp, miercuri, la Moscova, s-a întrunit Comisia Economică Eurasiatică, din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan, în cadrul căreia, aşa cum relatează agenţia de ştiri ITAR-Tass, s-ar fi discutat decizia de impunere a măsurilor protecţioniste împotriva Republicii Moldova, după ce Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie.

În ce măsură reproşul Federaţiei Ruse că piaţa sa ar putea fi invadată de produse europene mai ieftine, reexportate din Republica Moldova şi dacă Belarus şi Kazahstan s-ar putea solidariza cu o asemenea decizie, am căutat să aflu de la expertul publicaţiei „Economiceskoe Obozrenie”, Dmitri Kalak:

„Pe pieţele celor trei state funcţionează o lege vamală comună, prin urmare, dacă un stat, parte a Uniunii Economice Euroastiace, ia o decizie, celelalte sunt oarecum obligate să se conformeze. Însă există structuri speciale în cadrul uniunii care trebuie să analizeze documentele şi să ia o hotărâre. Federaţia Rusă ar urma să ţină cont şi de regulile internaţionale, care funcţionează şi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţ şi care spun clar că orice decizie trebuie să aibă la bază dovezi clare. Pe de altă parte, pretenţiile Federaţiei Ruse nu ar fi lipsite de temei, or Republica Moldova are restanţe la în ceea ce priveşte controlul exporturilor şi reexporturilor, e o temă pentru acasă pentru trebuie să o îndeplinească autorităţile.”

Experţii cu care am stat de vorbă sunt tentaţi să dea dreptate cotidianului „Moscow Times” care susţine că cea mai dureroasă sancţiune pe care Moscova ar putea să o impună Moldovei este să nu mai permită moldovenilor să intre şi să munceasca în Federaţia Rusă. Presa de la Chişinău scria zilele trecute că „din motive tehnice” autorităţile ruse ar fi sistat procesul de perfectare a patentelor de muncă pentru migranţii moldoveni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG