Într-un articol publicat joi de „Moscow Times” se scria că cea mai dură lovitură pe care Rusia ar putea sa o dea Moldovei ar fi o eventuală interdicție impusă moldoveni pentru intrarea și munca în Federația Rusă. Alla Ceapai a încercat sa afle ce s-ar putea intimpla intr-o astfel de eventualitate si daca oamenii, dar și autorităţile, sunt pregatite si pentru această posibilitate.
Congresul Diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă a anunţat zilele acestea că Serviciul federal rus de migraţie ar fi stopat, din motive tehnice, eliberarea patentelor şi permiselor de muncă pentru cetăţenii din Republica Moldova. Organizaţia a postat pe pagina sa de internet şi un video în care Larisa Tonciuc, originară din Bălţi, poveste că i s-ar fi refuzat perfectarea actelor doar pentru că este cetăţean al Republicii Moldova.
„Cetăţenii moldoveni trebuie să uite de patente şi permise de muncă ne-a spus luni un oficial al departamentului regional al serviciului de migraţiune şi a plecat. Un alt angajat de acolo ne-a explicat că din motive tehnice deocamdată nu pot perfecta actele pentru moldoveni. Alături de noi era un tânăr din Uzbekistan, căruia nu i s-a refuzat perfectarea actelor.”
Preşedintele Congresului Diasporei, Alexandr Kalinin, spune că pe parcursul săptămâni a primit apeluri de la încă 8 moldoveni care au semnalat cazuri similare de refuz pentru a obţine patentă sau permis de lucru. Alexandr Kalinin exclude că ar fi vorba despre o nouă reacţie a Moscovei la semnarea si ratificarea de către autorităţile moldovene a Acordului de Asociere cu UE:
„Noi am apelat la reprezentanţii Serviciului federal rus de migraţiune. Ei ne-au explicat că temporar au fost nevoiţi să sisteze perfectarea actelor pentru că există nişte defecțiuni tehnice. Nici nu vreau să mă gândesc că există vreo implicare a factorului politic. Sperăm că sunt într-adevăr nişte probleme tehnice care vor fi soluţionate în curând.”
Informaţia publicată de Congresul diasporei precum că Rusia ar fi stopat eliberarea patentelor pentru moldoveni a fost preluată de majoritatea instituţiilor media din Chişinău. Mai mulți experți au tălmăcit informația drept o confirmare a unei noi etape de sancţiuni împotriva Moldovei. Astăzi a urmat şi reacţia Biroului pentru relaţii cu diaspora. Într-un comunicat Biroul anunţă că informaţiile difuzate ar fi eronate şi îşi exprimă regretul că unele asociaţii ale diasporei în aşa mod încearcă să-şi facă publicitate pentru serviciile pe care le prestează contra plată. Directorul Biroului, Victor Lutenco, nu exclude că ar exista anumite cazuri particulare. Însă la nivel oficial, spune el, nu există nici o decizie a Serviciului Federal rus de migraţiune privind sistarea procedurilor de legalizare a migranţilor moldoveni:
„Nu există nici un fel de confirmare oficiale. Am contactat imediat oficiali de la Serviciul Federal de Migraţiune. Ei au infirma careva situaţii de acest gen. Ne-au spus că în această perioadă există o aglomeraţie mai mare de cereri şi uneori echipamentul tehnic, dar şi angajaţii mai comit unele erori. Dar, în linii mari, nu este vorba despre nici un blocaj în raport cetăţenii noştri care sunt în Rusia. ceea ce comunică Congresul, cel mai probabil, este un fel de extrapolare şi generalizare în bază la câteva cazuri. Ceea ce este mai curând în defavoarea relaţiilor noastre bilaterale cu Federaţia Rusă. Şi creează o situaţie de mini-panică care nu face bine nimănui.”
După ce Rusia a anunţat vineri un embargo la fructele din Moldova mai mulţi experţi prezic că migranţii moldoveni ar putea fi ţinta unei eventuale noi lovituri. Sau, cum scria joi cotidianul „Moscow Times” că după semnarea Acordului de Asociere cea mai dureroasă sancţiune pe care Moscova ar putea să o impună Moldovei ar fi să nu mai permită moldovenilor să intre şi să muncească în Federaţia Rusă. L-am întrebat pe Victor Lutenco dacă autorităţile moldovene sunt pregătite pentru un asemenea scenariu:
„Având un număr atât de mare de conaționali în Federaţia Rusă sigur că asta ar putea fi şi o pârghie eventual politică. dar de felul în care ea va fi utilizată desigur că depinde de cum va evolua situaţia în continuare. Pot să vă asigur că Guvernul, Biroul pentru relaţii cu diaspora şi Ambasada Moldovei la Moscova întotdeauna vor sta gata pentru a ajuta cetăţenii la maxim. Dar, din păcate, nu totul depinde de noi. Depinde foarte mult şi de paşii pe care îi va face Guvernul rus. Noi sperăm că paşii care vor fi făcuţi vor fi în interesul relaţiilor bilaterale bune.”
Potrivit datelor serviciului federal rus pentru migraţie peste 500.000 de moldoveni muncesc în Federaţia Rusă. Un număr de cel puţin 5 ori mai mic arată statisticile oficiale autohtone. De la începutul anului de când au intrat în vigoare reguli mai stricte pentru migranţi peste 6.000 de moldoveni au primit interdicţia de a intra pe teritoriul Rusiei, iar alți peste 250.000 riscă aceeaşi sancţiune, informează Congresul diasporei moldovenești din Rusia.