Linkuri accesibilitate

Rezolvarea conflictului din Gaza e complicată pentru că nu există nici o parte care să poată negocia direct cu Israel si Hamas


Soldați israelieni în timpul ciocnirilor cu palestinieni la o demonstrație împotriva ofensivei israeliene în Gaza, în apropiere de așezarea evreiască, Bet El de lîngă Ramallah, 25 iulie 2014.
Soldați israelieni în timpul ciocnirilor cu palestinieni la o demonstrație împotriva ofensivei israeliene în Gaza, în apropiere de așezarea evreiască, Bet El de lîngă Ramallah, 25 iulie 2014.

Corespondența zilei de la Washington

Cum se materializeaza eforturile secretarului de stat american John Kerry de a obtine incetarea ostilitatilor intre Israel si miscarea militanta palestiniana Hamas? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington Valeriu Sela.

La inceput, secretarul de stat american John Kerry a sperat ca va obtine incetarea conflictului intre israelieni si Hamas. Fara succes.

Apoi a sperat intr-un sir de acorduri de incetare a focului, care sa faca loc negocierilor. Duminică seara insa nici acest obiectiv nu parea posibil de atins, in ciuda faptului ca insusi presedintele Obama l-a sunat pe premierul israelian Benjamin Netanjuahu sa-i ceara sa accepte incetarea neconditionata a focului, pe considerente umanitare.

Explicatia acestor nereusite sta in schimbarile in ambele tabere, de la ultimul armistitiu din 2012. Dupa ce acea incetare a focului nu a adus beneficiile scontate, Hamas doreste acum sa se deschida principalele puncte de frontiera si o reducere a embargoului.

Dupa ce a descoperit in Gaza o retea de tunele mai mare decit credea si in conditiile in care este atacat cu rachete cu raza mai mare de actiune, Israelul pare decis sa continue ofensiva pina când elimina aceste pericole.

Rezolvarea conflictului este atit de complicata pentru ca nu exista nici o parte care sa poata negocia direct cu Israel si Hamas. Statele Unite nu stau de vorba cu Hamas. Si tarile care au legaturile cele mai strinse cu miscarea extremista – Turcia si Qatar – nu au relatii bune cu Egiptul, tara al carei plan de pace se afla in centrul demersului lui John Kerry.

Robert Danin, de la Consiliul pentru Relatii Internationale, spune ca nici una dintre parti nu pare disperata sa obtina incetarea focului si ca ambele se pozitioneaza pentru confruntarea viitoare.

Egiptul a fost cel care a propus primul plan de pace, dar nu a reusit sa convinga Hamas. Statele Unite au fost informate ca Israelul nu vede utilitatea prezentei lui Kerry in regiune, in acel context.

Când numarul mortilor a inceput sa creasca Obama si-a trimis totusi secretarul de stat in regiune, dar de la bun inceput a parut evident ca Washingtonul nu este pe aceasi lungime de unda cu Israelul.

Dupa cinci zile de contacte diplomatice, Kerry i-a prezentat lui Netanyahu un plan confidential pentru incetarea focului, din ratiuni umanitare. Acel document prevedea intreruperea ostilitatilor timp de sapte zile, urmat de negocieri la Cairo pentru obtinerea unei solutii pe termen lung. Kerry a crezut ca prevederile documentului sint acceptabile pentru Israel din moment ce unele dintre ele fusesera incluse si in varianta din 2012.

Numai ca liderii israelieni au fost de parere ca documentul inclina prea mult in favoarea militantilor din Gaza, fara sa raspunda in egala masura nevoilor de securitate ale Israelului. Unele detalii au ajuns in presa si politicieni israelieni de stinga si de dreapta l-au criticat pe secretarul de stat.

Dupa esecul acelui demers, Kerry s-a deplasat la Paris pentru consultari cu omologi europeni si s-a intilnit cu ministrii de externe din Turcia si Qatar, ceea ce a antrenat si mai multe temeri in Israel. A urmat o incetare temporara a focului, care nu a fost respectata de Hamas. In ultima instanta, Kerry a convins Hamas sa accepte incetarea focului timp de 24 de ore, folosindu-se de medierea Qatarului, dar neintelegerile dintre parti se mentin substantiale. Eforturile lui John Kerry continua.

XS
SM
MD
LG