Linkuri accesibilitate

Se va lua în calcul posibilitatea reeşalonării datoriilor producătorilor agricoli (Agora)


Moldova recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei? (Adevărul)


Portalul Agora şi-a propus să estimeze într-un articol ce datorii au producătorii agricoli din Moldova la băncile comerciale. Soldul creditelor acordate pentru activităţi în agricultură constituia, la finele lunii iunie, circa 2,8 miliarde de lei, scrie publicaţia cu trimitere la date ale Băncii Naţionale, soldul fiind în creştere cu 125 milioane de lei, faţă de luna mai. După o întrevedere cu managerii băncilor din Moldova, premierul Iurie Leancă a declarat, că se va lua în calcul posibilitatea reeşalonării datoriilor producătorilor agricoli, în contextul în care Federaţia Rusă a impus mai multe restricţii.

Moldova recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei?, se întreabă jurnaliştii de la „Adevărul după ce au aflat că 13 companii din regiune figurează în lista întreprinderilor ruseşti care pot exporta produsele în Moldova. Luând ca bază un anunţ de pe site-ul Rosselhoznadzor-ului, publicaţia scrie că 213 companii din Rusia au trecut controlul fitosanitar şi veterinar moldovenesc şi îşi pot exporta produsele alimentare în Republica Moldova. În listă figurează şi 13 întreprinderi din Crimeea, precizează autorii, printre care şapte fabrici din industria piscicolă a Republicii Crimeea (conserve de peşte), doi producători de carne şi produse din carne, două fabrici de produse furajere şi două de lactate. Adevărul remarcă că autorităţile moldoveneşti nu au anunţat oficial nicio restricţie la producţia din Crimeea, după anexarea acesteia de către Rusia, în timp ce Rusia a impus embargo la exporturile de vinuri, fructe, conserve de fructe şi legume din Republica Moldova.
Pe măsură ce demnitarii îşi fac publice declaraţiile de avere, presa scoate la iveală mai multe lucruri ce ar putea fi considerate ciudate. „Ziarul Naţional observă, de exemplu, că soția procurorului general Corneliu Gurin a obținut în 2013 un salariu mai mare decât soțul său. Angajată în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), aceasta a primit anul trecut un salariu de 211 mii de lei, cu zece mii de lei mai mult decât procurorul general, care indică în declarația de avere pentru 2013 venituri de 201 mii de lei din salariul de procuror (din aprilie până la sfârșitul anului) și din salariul de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT. Din declaraţia şefului statului, publicaţia observă că acesta este plătit mai rău decât un șef de agenție. În 2013, preşedintele Timofti a câștigat, în funcția de șef al statului, un salariu de 218 mii de lei, ceea ce constituie circa 18 mii de lei pe lună.Chiar dacă, oficial, este plecat din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii de mai bine de doi ani, în 2013, Timofti a primit de la CSM indemnizații în valoare de 58 de mii de lei. Alte 118 mii de lei au constituit pensia de magistrat a președintelui. La acești bani, a contribuit cu peste 110 mii de lei și soția lui, Margareta Timofti, consultant principal în cadrul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului. În pofida unor venituri de peste jumătate de milion de lei, soții Timofti nu au făcut nicio achiziție importantă anul trecut.

Se pare că șeful statului a depus banii la bancă, obținând o dobândă de circa 35 de mii de lei. Valoarea depozitului bancar nu este indicată în declarația de avere a șefului statului. Familia Timofti continuă să dețină în proprietate un apartament de 85,3 m.p., cumpărat încă în 1995 și estimat la 502 mii de lei și un teren agricol de 5 ari, obținut încă în 1996.

Un alt titlu din „Ziarul Naţional: „Lovitura de 21 de miliarde de euro care poate îngenunchea Rusia!” Jurnaliştii se referă la cererea liderilor politici germane faţă de FIFA să retragă Rusiei dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2018. „FIFA ar trebui să se gândească bine dacă Moscova poate garanta securitatea curselor aeriene", a declarat Michael Fuchs, viceliderul facţiunii parlamentare a partidului de guvernământ (CDU) condus de Angela Merkel. O eventuală retragere a organizării Campionatului Mondial din 2018 ar aduce prejudicii economice uriaşe Rusiei, în condiţiile în care deja s-au pus bazele câtorva dintre arene, iar câştigurile estimate în urma competiţiei nu ar urma să vină pentru a amortiza investiţiile de până acum. Până la Cupa Mondială din 2018, Rusia va organiza în 2017 Cupa Confederaţiilor, unde va participa şi Germania, ca deţinătoare a Cupei Mondiale.

XS
SM
MD
LG