Linkuri accesibilitate

Judecătorii pensionari, de trei ori mai scumpi (Adevărul)


Chişinău-Moscova: ochi pentru ochi (Ziarul de Gardă)

Fondatorii întreprinderii de îmbutiliere a apei minerale „Varniţa-Unicum“ se află de aproape nouă luni în temniţele din stânga Nistrului. Cazul acestora este relatat pe larg în „Adevărul”. Autoarea precizează că acum 14 ani, Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, doi cetăţeni ai Republicii Moldova, au fondat întreprinderea în satul Varniţa din municipiul Bender, care se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale. În aprilie 2013, Vitalii Beşleaga, fiind şi consilier local în Varniţa, a participat activ la protestele împotriva instalării posturilor „vamale“ transnistrene în localitate, înfruntându-l chiar pe aşa-numitul ministru de Interne, Ghenadi Kuzmiciov. Din acel moment, au început presiunile asupra familiei lui şi asupra întreprinderii. Cei doi oameni de afaceri au devenit victime pentru că s-au opus deschis regimului de la Tiraspol, a declarat, într-o conferinţă de presă, juristul Pavel Postica, director de program la Asociaţia „Promo-Lex“. Din temniţă, cei doi s-au plâns la CEDO de detenţie ilegală, tortură şi tratament inuman.

„Judecătorii pensionari, de trei ori mai scumpi”, titrează „Adevărul”. Ion Preaşca scrie că cheltuielile pentru plata pensiilor judecătorilor se vor tripla în 2015, unui magistrat pensionar revenindu-i, în medie, aproape 6.000 de lei. Astfel, scrie Ion Preaşca, alocaţiile pentru plata pensiilor magistraţilor vor creşte de la 7,5 milioane de lei în 2014 la 19,9 milioane de lei în 2015. „E o situaţie anormală, când unele categorii de populaţie, precum judecătorii, procurorii sau deputaţii, au un statut special şi beneficiază de pensii mult mai mari, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de pensii. În consecinţă, o persoană poate beneficia de pensie de deputat, chiar dacă a stat în legislativ doar doi ani“, susţine expertul Viorica Antonov, citată de „A”.

„Leul slab înghite majorările salariale”, este titlul unui alt articol semnat de Ion Preaşca în „Adevărul”. Autorul a calculat că în ultimii trei ani, salariile medii nominale în lei au crescut cu peste 25%, însă calculate în euro acestea s-au majorat cu doar 11%, iar în dolari – cu 5,4%. „Creşterea reală a salariilor este şi mai mică, ba chiar inexistentă. De vină este devalorizarea leului din ultimii ani, care a afectat în mod direct remunerarea angajaţilor”, notează Ion Preaşca.

Portalul „Unimedia” preia câteva declaraţii făcute de premierul Iurie Leancă în cadrul emisiunii „HARDtalk” de la postul de televiziune BBC World News. Reporterii „U” observă că în cadrul discuţiei, jurnalistul Stephen Sackur a sugerat că Iurie Leancă nu are puterea de a lupta împotriva corupţiei. „Nu este adevărat. Da, noi am fost cam lenţi în promovarea acestei lupte împotriva corupţiei. Este o problemă prioritară deoarece pune în pericol nu doar activitatea instituţiilor de stat, dar şi crează o iritare generală în societatea, ce este resimţită în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri. În acest fel, ei nu mai au încredere în viitorul acestei ţări şi de aceea ei emigrează. (…) Doar pe parcursul ultimii luni, noi am pus în spatele gratiilor doi judecători - este pentru prima dată în istoria ţării”, a declarat premierul. Într-un alt schimb de replici, Stephen Sackur a amintit şi despre doi politicieni influenţi de la Chişinău. „Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat încă deţin pârghiile principale: Filat este încă preşedintele partidului din care face şi parte. Vlad Plahotniuc este încă unul din liderii Partidului Democrat, partid care face parte din coaliţia de guvernământ”, a accentuat reprezentantul BBC World News. Replica lui Iurie Leancă a fost următoarea: „Nimeni nu a demonstrat vinovăţia şi noi ştim cu toţii că într-o societate democratică există prezumţia nevinovăţiei”.

Victor Moşneag continuă să relateze în „Ziarul de Gardă” despre condamnarea judecătoarei Elena Roibu şi a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov. „Instanța de judecată a motivat condamnarea judecătoarei Elena Roibu și a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov inclusiv prin mărturiile acordate de către avocată în cadrul urmăririi penale, atunci când aceasta și-a recunoscut vina și a povestit cum a transmis banii judecătoarei. Asta deși, în cadrul examinării dosarului în instanța de judecată, avocata a menționat că acele declarații nu corespund adevărului și că au fost date sub presiunea și șantajul șefului Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen. Aceste acuzații, neverificate de către acuzarea de stat, i-au scăzut avocatei jumătate de an din pedeapsă”, scrie Victor Moşneag.

Jurnaliştii „Ziarului de Gardă” citează mai mulţi avocaţi care reclamă faptul că sistemul de acces în izolatorul Centrului Național Anticorupție este diferit față de modul de acces în alte instituții de detenție preventivă din țară. „De fiecare dată am fost nevoit să înfrunt nişte reguli birocratice care, încalcă dreptul la apărare. Nu poţi intra la întrevedere cu clientul aflat în acest izolator fără permisiunea procurorului sau a ofiţerului de urmărire penală. Dacă ei sunt ocupaţi sau plecaţi, nu vei putea intra şi o să rămâi în sala de aşteptare”, susţine avocatul Valeriu Pleşca. Veaceslav Ţurcan, un alt avocat, a scris o plângere în acest sens în adresa Procuraturii Anticorupţie, reclamând faptul că nu i s-a permis să-şi vadă clientul aflat în acelaşi izolator. Eduard Harunjen, şeful instituţiei, susţine însă că acesta ar fi un caz singular şi că o atare problemă nu există în acest moment.

„Chişinău-Moscova: ochi pentru ochi”, este titlul editorialului semnat de Petru Grozavu în „Ziarul de Gardă”. „Săptămâna viitoare, o delegaţie de la Chişinău va merge la Moscova pentru noi negocieri. Ce vor pune pe masă ruşilor? Fructe, legume, vin, coniac? Sau vor încerca să-i convingă cât de gustoase sunt toate? Dar poate e timpul să se meargă cu condiţii la condiţii?... Dacă e să ne scoatem ochii, să ni-i scoatem reciproc”, scrie editorialistul.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG