Aceste sancţiuni, spun expertii internaţionali vin intr-un moment in care oricum, economia Rusiei era slabita, dupa criza ucrainiana. Investitorii straini au devenit „nervosi” si ingrijorari şi retragerile de capital sunt estimate şpina acum, in primele 6 luni la 75 de miliarde de europ, mai mult decit in intreg anul trecut. Valoarea rublei a scazut, iar pretul la bunurile importante a crescut. Adam Slater, economist şef la Oxford Economics, un grup de consultanta britanic
„Prognoza noastră pentru creşterea economică a Rusiei înainte de aceste sanctiuni era de numai 0,2% pentru acest an, adică aproape de 0. Şi asta a luat în consideraţie efectele primei runde de sancţiuni occidentale. Cu aceste noi sancţiuni există pericolul foarte serios că vom avea o crestere economica negativa pentru Rusia în acest an.”
Noile sancţiuni afecteaza accesul bancilor rusesti de stat, sau cu capital majoritar de stat, la pietele de capital europene si aceste sancţiuni vor avea efect imediat, cred expertii internaţionali, pentru ca pieţele de capital occidentale sunt cea mai mare sursa de finanţare externa pentru Rusia. Sub aceste sancţiuni firmele europene si americane nu vor mai putea sa imprumte bani bancilor rusesti cu captal de stat pentru mai mult de 90 de zile. Asta inseamna ca nu vor mai putea fi finantate cu credite din exterior importante proiecte de dezvoltare. Vladimir Miklaşevschy expert pentru Rusia la Banca Daneza de la Helsinki
„Majoritatea proiectelor au nevoie de finanţări pe termen lung si este un lucru esenţial să ai investiţii pe termen lung, având în vedere actuala situaţie a economiei ruse, şi, acum, băncile de stat ruseşti nu vor mai putea avea acces la acest gen de finanțări.”
Potrivit cotidinaului Financial Times de ieri, Rusia are datorii scadente la bancile occidentale de 33 de miliarde de euro, care trebuie platite in urmatoarele 12 luni. Companiile rusesti au 41 de miliarde de euro datorii scadente tot in acest an şi bancile rusesti particulare 87 de miliarde…
Pe termen lung, sacţiunile impuse Rusiei cu cel mai mare impact sunt cele din domeniul industriei energetice. Ele nu afecteaza sectorul exploatarii gazelor, dar tintesc in sectorul petrolier. Ceea ce pierde Rusia prin aceste sancţiuni este accesul la tehnologii moderne, precum cele de prospectie la mari adincimi in mari, sau cele de exploatare a gazelor de şist. Rusia piede astfel competitia competitivităţii.
In aceste conditii Moscova a căutat sa gaseasca alternitive relatiei sale privilegiate pina acum cu Occidentul si a cautat acest sprijin la tarile care formeaza organizatia BRICS, China in primul rind. Expertii internationali cu care a stat de vorba corespondentul nostru Charles Recknagel spun ca nici una din ţările BRICS nu pot acorda Rusiei acces la tehnologie de inalta performanta pe care o detin ţările Occidentale si mai ales Statele Unite. China poate acorda Rusiei capital si oameni, dar nu şi tehnolie avansata, spunea Michaele Levi de la Consiliul pentru Relatii Externe de la New York:
„Trebuie notat şi faptul, imediat subliniat de Rusia, că într-adevăr aceste sancţiuni vor afecta şi tarile Occidentale, şi mai multe ţări europene şi-au anuntat cetăţenii că vor fi simțite efecte şi în economiile lor. Ministrul britanic de externe Philip Hammond a spus că vor exista „suferințe, dar ele merită pentru că este esenţial să se pună capăt agresiunii Rusiei”. Comisia Europeană a estimat pierderile pe care le vor suferi ţările comunitare ca urmare a impunerii acestor sancţiuni şi a replicii aşteptate a Rusiei la 40 de miliarde de euro anul acesta şi la 50 de miliarde anul viitor.”
Una din primele victime ale acestei replici a Moscovei este Polonia, caci agentia fitosanitara rusa a anunţat ca nu mai importa fructe si legume poloneze. Rusia cumpara fructe si legume poloneze in valoare de 2 miliarde de euro pe an.
„Cu toate acestea, pierderile Uniunii Europene şi Statelor Unite sunt estimate ca fiind mici. Valoarea exporturilor ţărilor Uniunii Europene către Rusia nu a depasit anual 4% şi numai pentru ţările din vecinătatea Rusiei procentul ajunge la a fi cu 2 cifre…”
Da. Multe tari europene sunt vulnerabile daca Rusia răspunde cu un „război energetic”, dar majoritatea ţărilor europene cred ca Moscova nu îşi poate permite sa piarda piata energetica europeana, care este cea mai importanta pentru ea. Din aceasta perspectiva ţara care a impus sancţiuni Rusiei si este cea mai putin afectata este America. Valoarea exporturilor americane in Rusia nu depaşeste un procent, iar Statele Unite nu importa energie ruseasca de loc.