Linkuri accesibilitate

Ce șanse are Monica Macovei să devină președinta României


Monica Macovei
Monica Macovei

Nu există deocamdată cercetări sociologice publice care să arate care este susținerea reală a fostei ministre a Justiției.

Eurodeputata PDL, Monica Macovei, 55 de ani, a spus în discursul său de astăzi că aduce trei lucruri noi în politică: „multă experiență națională și internațională, obiective atinse la nivel național și internațional, plus integritate pe scena politică”. Fosta ministră a Justiției și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale, care au loc în România în luna noiembrie, vorbind despre investiții, educație, sănătate și locuri de muncă.

Monica Macovei încearcă în acest fel să-și lărgească profilul, considerat de om al unui singur subiect, și să demonstreze că nu este interesată doar de Justiție și de lupta împotriva corupției. Intrarea în cursa prezidențială, deși târzie, ar putea încurca multe socoteli, fiindcă, spre deosebire de ceilalți contracandidați care se bazează pe bazinele electorale ale partidelor din care provin, Monica Macovei ar putea să ia voturi de peste tot, inclusiv de la cei care refuza constant să meargă la vot. În România acest electorat pasiv strânge aproape 50% din oamenii cu drept de vot. Candidatura ei ca independent este comentată de analiștii politici cu destulă circumspecție, într-o țară ca România, unde fără câte un reprezentatnt în fiecare secție de votare va fi destul de greu să se asigure că ceilalți nu o păcălesc.

Cu o zi înainte de lansarea candidaturii sale, președintele Traian Băsescu a spus despre ea că „are toate datele pentru a fi un candidat bun”, după care a criticat-o destul dur, sugerând că o candidatură independentă ar trebui să ducă la demisia ei din Parlamentul European unde a intrat pe listele PDL. Monica Macovei a răspuns astăzi că își va da demisia, dacă și Victor Ponta, candidatul stângii, va demisiona din fruntea guvernului și din Parlament, și în situația în care Klaus Iohannis, favoritul dreptei va renunța la poziția de primar al Sibiului.

Monica Macovei se bazează pe voluntari și pe micile contribuții financiare ale simpatizanților ei după cum a declarat astăzi, explicând în același timp că va contribui personal la strângerea celor 200 de mii de semnături necesare pentru a-și depune candidatura. Nu vrea să plece din PDL, cu toate că liderii formațiunii i-au transmis că se află în afara partidului prin candidatura sa independentă. Monica Macovei a cerut cu două săptămâni înainte de anunțarea candidaturii să fie măsurată în sondajele pe care PDL și PNL le fac pentru a-și desemna candidatul comun. Dar cum cele două formațiuni aveau fiecare deja câte un prezidențiabil, Monica Macovei a fost refuzată.

Nu există deocamdată cercetări sociologice publice care să arate care este susținerea reală a fostei ministre a Justiției, totuși potrivit calculelor empirice, la alegerile europarlamentare în jur de 100 de mii dintre cei care au votat PDL, au făcut-o de dragul Monicăi Macovei (Organizațiile PDL au mobilizat 670 de mii de voturi la europarlamentare din care trebuie eliminate voturile pentru Macovei. Alonja reală a PDL este de 500-600 de mii de voturi).

Monica Macovei mizează în candidatura ei pe entuziasmul simpatizanților ei și pe capacitatea lor de a se auto-organiza, dar fără structuri serioase în teritoriu, fără acoperire media și fără resurse financiare suficiente îi va fi destul de greu să țină pasul cu ceilalți contracandidați.

Artizană a reformelor anticorupție din România și unul dintre cei mai activi europarlamentari de la Bruxelles, Monica Macovei crede că este singurul candidat de dreapta care îl poate „bate” pe Victor Ponta, prezidențiabilul PSD.

XS
SM
MD
LG