Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sănătate.md


Invitata serii este Virginia Dumitraş, reporter la portalul E-sănătate.md

Astăzi pe platforma E-sănătate.MD în cadrul campaniei „Înțelege malpraxisul medical tot ce trebuie să conțină o lege” citiți povestea unei familii din Moldova care a pierdut anul trecut doi gemeni la naștere. Aceasta acuză doctorii de moartea lor și spun că intenționează să ajungă la CEDO pentru a-și căuta dreptatea. Deși a trecut un an, ei nu știu nici măcar cu se s-a soldat investigațiile poliției. Mai mult, dosarul nici nu a putut fi găsit când reporterii noștri au solicitat informații despre mersul anchetei.

Tot pe Paltforma E-Sănătate.MD citiți despre hepatita toxică medicamentoasă la copii. Potrivit statisticilor, tot mai mulți micuți din Moldova ajung cu o astfel de afecțiune la spital, din cauză că părinții depășesc doza medicamentului pe care-l dau atunci când micuții au febră. Și asta, deoarece unii părinți primesc consultații la telefon sau se informează de pe internet, și nu trec pe la medic, așa cum este recomandat. În rezultat, unii copii decedează prematur. Potrivit doctorilor, printre cele mai utilizate medicamente în caz de febră, de către părinți, sunt Paracetamolul, Ibufenul și Nurofenul, sau chiar medicamente pentru helminți, precum Zentelul.

O altă noutate pe care o puteți citi pe platforma noastră este despre faptul că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va retrage din farmaciile din Moldova medicamentele care conțin domperidonă de 10 și 60 de miligrame, după ce o hotărâre finală a fost luată de către Comisia Europeană. Un ordin de retragere a loturilor va fi semnat în următoarele zile. Comisia Europeană a luat decizia de a retrage autorizația în cazul acestor medicamente, după ce autoritatea de profil din Franța a anunțat că 100 de persoane ar fi decedat subit după ce le-au consumat, iar Belgia a solicitat Comitetului de Farmacovigilență să înceapă o reevaluare.

O altă poveste pe care o puteți citi este despre neurologul moldovean, Eugeniu Gavriliuc. Acesta a lucrat un an la cel mai vechi spital din Paris. Spre deosebire de alți medici, acesta nu a ales să rămână și să muncească într-o țară străină, dar a revenit acasă. Acesta povestește că l-a tentat perspectiva de a rămâne în Franța, însă a revenit în Moldova, pentru că „și la noi lucrurile se schimbă, mai greu, dar se schimbă”. Cu doctorii de la spitalul din Paris se consultă și astăzi, iar acum lucrează asiduu la teza de doctor, pentru a deveni un specialist mai bun.

Tot pe platforma noastră puteți afla și că spitalul raional din Criuleni a aderat la parteneriatul „Spitale mai aproape de oameni”. Ieri, administrația spitalului, Consiliul Raional și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate au semnat acordul. Asta înseamnă că, la modul practic, pacienții care au beneficiat de serviciile Spitalului de la Criuleni, după externare pot accesa site-ul spitale.md pentru a evalua și compara serviciile prestate de instituție. Astfel, ei pot să compare nivelul de dezvoltare al instituției cu alte spitale raionale sau republicane, pot vedea pe ce loc în clasament se află Spitalul de la Criuleni, pot lăsa comentarii privind modul în care au fost tratați de către personalul instituției medicale, nivelul lor de calificare, dotarea cu utilaj modern, curățenie sau atitudine.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG