Linkuri accesibilitate

Alianța Nord Atlantică față cu ambițiile Rusiei în Ucraina și în regiune


Secretarul general NATO și ministrul polonez de externe sînt îngrijorați că ambițiile lui Putin vizează și regiuni precum Transnistria.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat miercuri, la Reykjavik, ca ambitiile presedintelui rus Vladimir Putin merg „dincolo de Ucraina”, vizand alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.

„Sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, de ambiţiile lui Putin care merg dincolo de Ucraina", a declarat Rasmussen, la conferinţa de presă ţinută împreună cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson.

„Am asistat la anexarea ilegala a Crimeei, am observat rolul Rusiei in destabilizarea situatiei din estul Ucrainei”. Iar pe fundalul acestei crize, care în viziunea secretarului general NATO are potenţialul de a se extinde, Alianţa Nord atlantică a şi reacţionat:

„Am mărit măsurile de apărare colectivă, inclusiv observarea spaţiului aerian al celor trei state baltice ; am trimis vase militare în Marea Baltica si Marea Neagra. Si am intensificat manevrele militare in tarile baltice.

Iar la summmitul (din toamna al NATO) vom lua şi alte măsuri pentru a mări capacitatea Alianţei de a reacţiona rapid”.

Fogh Rasmussen a reamintit și că pentru moment relaţiile NATO cu Rusia sunt îngheţate, deşi rămâne deschisă portiţa dialogului prin consiliul de cooperare NATO-Rusia. Numai că după cele întâmplate în Ucraina şi mai ales după anexarea abuzivă a Crimeii, nu se mai poate vorbi despre relaţii normale cu Rusia, a ţinut să precizeze secretarul general NATO, aflat la sfîrşitul mandatului său.

O viziune similară despre relaţiile cu Rusia, și mai ales despre ambiţiile Rusiei în Ucraina şi în așa-numita vecinătate apropiată are şi ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski, unul din posibilii candidaţi la funcţia de coordinator al politicii externe europene.

Într-un interviu pentru agenţia Reuter, Sikorski a declarat că în acest moment, intenţia Rusiei nu pare să fie de a invada estul Ucrainei, ci mai degrabă de a provoca acolo un conflict îngheţat ca acela din Transnistria. O situaţie care ar încetini simţitor apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană deşi Kievul a semnat Acordul de Asociere.

Sikorski a mai spus că ţările NATO, confruntate cu conflictul din estul Ucrainei, au căzut de acord că trebuie luate noi măsuri pentru a mări securitatea ţărilordin estul Europei care sînt membre ale Alianței. Ministrul polonez de externe a refuzat să dea detalii, acestea urmând să fie anunţate la summitul NATO de la începutul lui septembrie. Dar a precizat că măsurile ce vor fi adoptate nu se apropie de cele pentru care a pledat el înainte, şi anume staţionarea a două batalioane NATO în ţările de la periferia estică a Alianţei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG