Linkuri accesibilitate

Vinurile moldoveneşti pe piaţa americană


Întorși din vizită în Statele Unite, vinificatori moldoveni speră ca de acum produsele lor să treacă mai frecvent oceanul.

La ambasada americană din Chișinău a avut loc astăzi o masă rotundă cu participarea vinificatorilor și oficialilor moldoveni care au vizitat recent Statele Unite într-o călătorie de explorare a unei piețe în care își pun speranțe crescânde. Cu ce impresii au revenit?

După ce mai mulţi vinificatori moldoveni s-au familiarizat cu drumul spre rafturile magazinelor americane, marea provocare e să îi convingă pe consumatorii americani să cumpere un produs al cărui denumire nu le spune mare lucru. În Republica Moldova activează cinci companii cunoscute care exportă vin în SUA, numai că loturi mult prea mici şi cu întreruperi mari. Una dintre ele este Vinăria Purcari, care trimite în SUA maxim 10 mii de sticle pe an. Directorul comercial al acestei companii, Artur Marin, crede că potenţialul de export spre Statele Unite depinde de promovarea vinurilor moldoveneşti. El spune că pentru exportatori nu sunt cerinţe stricte din partea statului american. Piaţa este cea care intervine foarte riguros pentru că funcţionează legile concurenţei:

„Preţul pe raft poate fi destul de ieftin şi vinurile foarte bune pentru preţul cu care se vând produsele. Asta este practic unica limitare, altele nu prea sunt. Bine, se plătesc taxele, accizele care diferă de la stat la stat, este taxa federală, dar nu-i nimic complicat, ceva ce nu am putea depăşi. Cea mai mare problemă este concurenţa acerbă de pe piaţă şi eforturile, investiţiile în promovare, care sunt foarte înalte.”

Producătorul susţine că nici o companie ca şi entitate separată nu ar fi în stare să facă faţă cheltuielilor necesare pentru a acredita vinurile moldoveneşti ca un produs de recunoscut. Astfel, mai întâi vinificatorii ar trebui să-şi unească eforturi pentru a promova imaginea ţării, după care fiecare brand să fie comercializat în parte. Această idee este susţinută şi de Sorin Maslov, reprezentantul vinăriei „Cricova”, ale cărei exporturi în Statele Unite au ajuns la 100 de mii de sticle anual:

„Fiind siguri de calitatea produsului nostru, înţelegem că există oportunităţi foarte mari pentru a mări exporturile pe această piaţă de importanţă mondială. Ştim cu toţii că individual, fiecare companie este foarte greu de a ne promova, şi numai împreună sub un brand comun putem să devenim cunoscuţi pe această piaţă mare.”

Vinificatorii moldoveni au reuşit să stabilească contacte cu distribuitori de vinuri din Statele Unite. În mesajul său de încurajare, ambasadorul american William Moser i-a îndemnat să lucreze împreună pentru a garanta calitatea vinurilor produse în Moldova şi continuitatea exporturilor. Drept exemplu, ambasadorul a notat experienţa Africii de Sud şi a Australiei, în cazul cărora nimeni nu se aştepta că vor reuşi să devină vinificatori cunoscuţi în Statele Unite.

Ambasadorul William H. Moser
Ambasadorul William H. Moser

„Foarte mulţi au vorbit despre concurenţa care există în industria viti-vinicolă din Statele Unite ale Americii şi această concurenţă este cu adevărat foarte puternică. Sunt producători de vin care acum pot fi găsiţi în toate supermarketurile, în toate magazinele mari din Statele Unite şi care acum 20 de ani, nimeni nu-şi putea închipuia că le va putea găsi. Cred că Moldova poate ajunge la acelaşi nivel de succes dacă va fi pus la punct un program de marketing eficient.”

Delegaţia moldovenească a ajuns la concluzia că piaţa americană cere livrări consistente, pe care deocamdată cei care exportă nu le pot asigura. În sprijinul accederii producătorilor moldoveni pe piaţa americană este şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Vicedirectorul instituţiei, Vitalie Panuţa, a spus azi că astfel de vizite vor fi organizate periodic, pentru ca tot mai mulţi vinificatori să se familiarizeze cu cerinţei pieţei americane:

Secretarul de stat american, John Kerry, şi premierul Iurie Leancă la lansarea brand-ului "Wine of Moldova", Cricova, 4 decembrie 2013
Secretarul de stat american, John Kerry, şi premierul Iurie Leancă la lansarea brand-ului "Wine of Moldova", Cricova, 4 decembrie 2013

„Evenimentul care a avut loc recent în Statele Unite a fost unul pozitiv, de aceea noi o să-l dublăm, triplăm, mă refer la primăvară, la toamna anului viitor, că acesta este un instrument de marketing care face parte din strategia noastră pentru anul 2015. Avem nevoie să ne facem tema de acasă. La ceea ce avem acum pe rafturi în Statele Unite, vinificatorii noştri au la dispoziţie o jumătate de an pentru a intensifica exporturile, pentru a nimeri pe rafturi noi, pentru a face contracte sau relaţii cu distribuitorii de talie naţională.”

Autorităţile moldovene nu deţin date exacte privind cantitatea de vin exportata în Statele Unite.

Producătorii au ajuns la concluzia că ar putea cuceri consumatorul american oferindu-le nu doar un produs de calitate, ambalat corespunzător, dar şi vinuri unice din soiuri de struguri care se cultivă doar în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG