Premierul român a dat vina pe zona euro pentru intrarea României în recesiune tehnică. Victor Ponta a spus că zona euro ar fi în recesiune la rândul ei și că România ar trebui să-și orienteze relațiile economice către regiunea asiatică și către Africa. De fapt, potrivit Eurostat economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, față de trimestrul precedent, dar compartiv cu perioada similară a anului trecut a crescut cu 0,7 la sută.
Eurostat este Institutul de Statistică al Uniunii Europene, care face sinteze, analize și publică periodic statistici economice și sociale folosind date furnizate de statele membre ale Uniunii. În vreme ce Institutul Național de Statistică de la București anunța că economia României a scăzut în al doilea trimestru cu 1 la sută, Eurostat atrăgea atenția că alături de Cipru și Italia, România este a treia țară europeană care a intrat în recesiune tehnică: adică în două trimestre consecutive a avut scădere economică.
Oficialii români care se ocupă de statistică au ascuns pur și simplu faptul că în primul trimestru a existat o scădere a economiei de 0,2 la sută.
La rândul lui, premierul român încearcă să mascheze acest adevăr, care-i poate afecta campania electorală și spune nici mai mult nici mai puțin că „România continuă creșterea economică”.
Dar de ce se contractă economia românească? Majoritatea economiștilor dau vina pe creșterea taxelor și impozitelor, care au stăvilit relaxarea economică, dar un Raport al Băncii Transilvania, dat publicității imediat după anunțarea reintrării în recesiune are o listă mai lungă de cauze: investițiile străine directe au scăzut în primul semestru al anului cu 10 la sută față de perioada similară din 2013; situația foarte slabă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene: în prima jumătate a acestui an Bucureștiul a cerut doar 2,5 la sută din fondurile structurale alocate în perioada 2007-2013; nerealizarea veniturilor prognozate de guvern, datorată scăderii investițiilor statului în economie și a efectelor pe orizontală și nu în ultimul rând taxe și impozite crescute pentru companii și consumatori.
De pildă Compania Petrom, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul statului a anunțat recent o scădere semnificativă a vânzărilor și a profitului din cauza celor două impozite recente: așa-numita taxă pe stâlp, prin care guvernul impozitează construcțiile speciale, și acciza suplimentară pe combustibil, care a făcut ca benzina și motorina să fie mai scumpe la pompele românești decât aproape oriunde în Europa.
Scăderea economiei românești are loc, deci, pe fondul unor politici economice greșite, a lipsei investițiilor statului și a scăderii investițiilor străine și este mai puțin legată de economia zonei euro, care rămâne cât de cât stabilă.
Premierul Victor Ponta, care caută pretexte pentru a scăpa de răspundere, încearcă să-și convingă electoratul că și Germania și Franța ar fi în recesiune, ceea ce nu este adevărat, și că din acest motiv România „trebuie” să se „îndrepte” către celelalte piețe: „Turcia, China, zona Asiatică, Africa”.
O diversificare a piețelor românești este într-adevăr necesară, dar Victor Ponta, favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale, are o slăbiciune față de China, mai ales după vizita de anul trecut la Beijing unde a fost foarte bine primit, iar el a promis un parteneriat strategic româno-chinez.
Propunere neonorată, însă, după ce președintele Traian Băsescu s-a opus vehement, argumentând că România nu poate avea același tip de relație și cu Washingtonul și cu Beijingul.
În orice caz anunțul privind intrarea în recesiune ar putea avea nu doar consecințe asupra votanților nehotărâți din bazinul electoral al lui Victor Ponta, ci și efecte în lanț în zona economiei private.