În decurs de 12 luni din Bulgaria au fost retrase sub forma de valută, depozite, investiții și credite peste 2,1 miliarde euro. A crescut, cu 232 de mln. euro, deficitul balanței comerciale. Investițiile directe în primele 6 luni ale anului au fost cu 49% mai mici fața de aceiași perioada a 2013 iar deficitul balanței de plăți a depășit 750 de milioane de euro – cu 40 la sută mai mare fața de aceiași perioadă a anului trecut. A scăzut exportul - cu apropape jumătate de miliard de euro.
În luna mai în țară n-au intrat decât 8 milioane de euro investiții străine. În prima jumătate a anului suma a fost de 232 de milioane, se arată în ultimul raport al Băncii naționale. Investitorii cei mai mari au venit din paradisul fiscal Insulele virgine britanice – 110 milioane. În aceiași perioadă numai companiile din Franța au retras 46 milioane de euro.
În ultimele 12 luni balanța investițiilor directe a fost cu 800 de milioane la minus. În perioada precedentă ea a avut excedent 1,5 miliarde euro.
Directorul Agenției bulgare de investiții, Svetoslav Mladenov, a declarat că până la finele anului investițiile străine vor putea crește până la 1,2 miliarde euro. Se lucrează la 28 de proiecte din care vor rezulta 22 000 de noi locuri de muncă.
Deflația de 1,4% reprezintă un alt indiciu pentru deteriorarea situației economice. Agenția Standard and Poors a redus calificativul național cu o treaptă până la BBB-. Identică dar cu tendință negativă este și aprecierea agenției Fitch.
O anchetă realizată în iunie și iulie de institutul „Societatea deschisă” arată că 70% din participanți definesc situația drept insuportabilă.
Un efect negativ asupra economiei bulgare a avut și criza din Ucraina. În pofida declarațiilor optimiste ale ministrului economiei și energiei din guvernul interimar, turismul va încheia sezonul cu rezultate mai proaste decât cele din 2013.
Situația generală se va putea înrăutăți și mai mult dacă Kievul, obiect al unor acțiuni agresive din partea Moscovei, își va pune în aplicare planul de a intrerupte tranzitul de gaze.