Linkuri accesibilitate

Gruparea extremistă Statul Islamic (IS) a facut public un video despre care susține că arată decapitarea ziaristului american James Foley


Reporterul american James Foley (stînga), Libia, 29 septembrie, 2011
Reporterul american James Foley (stînga), Libia, 29 septembrie, 2011

Foley a fost dat disparut în 22 noiembrie 2012, in nord-vestul Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia.

. Ce doreste sa obtina organizatia terorista? -- e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Inregistrarea video aparent il infatiseaza pe Foley spunind, probabil impins de cei care-l detineau ostatec, ca adevaratul vinovat pentru moartea sa este America si ca si-ar dori sa-si revada familia. Apoi este infatisata decapitarea.

Purtatoarea de cuvint a Consiliului pentru Securitate Nationala Caitlin Hayden a spus ca, daca se dovedeste reala, inregistrarea infatiseaza „omorirea brutala a unui ziarist american nevinovat”.

Foley a fost dat disparut în 22 noiembrie 2012, in nord-vestul Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia.

În acel moment, el lucra pentru organizatia de media pe internet Global Post. In inregistrarea video facuta publica de IS e aratat încă un ziarist american despre care militantul, care vorbeste engleza, aparent cu un accent britanic, spune ca soarta sa depinde de ceea ce presedintele Obama intreprinde in Irak.

Se pare ca acest al doilea ziarist este Steven Sotloff, rapit la frontiera dintre Siria si Turcia in 201,3 si care scria pentru revistele „Time” si „Foreign Policy”.

Comitetul pentru Protectia Ziaristilor sustine ca aproximativ 20 de ziaristi au fost dati disparuti in Siria, multi dintre ei fiind detinuti de IS.

Intre acestia se numara si americanul Austin Tice care era colaborator al cotidianului „Washington Post”.

Foley, ziaristul decapitat, s-a mai aflat in captivitate si in Libia in aprilie 2013, dar a fost eliberat dupa sase saptamini.

În opinia fostul director CIA James Woolsey, e posibil ca IS să fi fost luata prin surpridere de raidurile aeriene ordonate de presedintele Obama si face tot ce poate pentru a riposta.

Uciderea lui Foley aduce in memorie omorirea lui Daniel Pearl in Pakistan in ianuarie 2002, de catre reteaua Al Qaida.

XS
SM
MD
LG