Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Susţinerea cetăţenilor pentru partidele proeuropene şi mai ales pentru liderii lor, formali sau neformali, este în scădere”


Liliana Barbăroșie în dialog cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Asociaţia pentru Politică Externă (APE), o asociaţie a experţilor în diplomaţie din Chişinău care care-şi întemeiază expertiza pe buna cunoaştere a politicilor interne, dar şi pe percepţia din exterior a prestaţiei guvernanţilor de la Chişinău, avertizează politicienii moldoveni pro-europeni „să coboare cu picioarele pe pământ” şi să acţioneze în consecinţă, dacă nu vor să piardă alegerile la toamnă. De unde exact trebuie să coboare politicienii şi de ce este atât de important să o facă? Un interviu cu Victor Chirilă, directorul executiv al APE.

Europa Liberă: Dle Chirilă, aşi făcut un apel către politicienii, declarativ, cel puţin, pro-europeni „să coboare cu picioarele pe pământ”, pentru a nu fi scoşi de pe carosabil la următoarele alegeri parlamentare, din toamnă. Ce aveţi în vederi, de fapt? Că aceşti politicieni nu pipăie pământul patriei de sub picioare? Că sunt cu capul în nori? În ce sens?

Victor Chirilă: „Cred că sunt cu capul în nori şi cred că sunt prea optimişti şi nu înţeleg realităţile. Cred că dânşii în continuare se îmbată cu gândul că poporul, moldovenii le vor fi recunoscători pentru liberalizarea regimului de vize şi semnarea acordului de asociere. Or, starea de spirit este cu totul alta în localităţile noastre. Şi vorbesc acest lucru nu doar făcând referire la sondajele care în ultimul timp apar ca ciupercile după ploaie. Fie că ne plac, fie că nu, ele arată o tendinţă îngrijorătoare şi anume şi susţinerea cetăţenilor pentru partidele proeuropene şi mai ales pentru liderii lor, formali sau neformali, este în scădere. Vorbesc şi în baza propriei experienţe. Am avut ocazia să călătoresc, să mă întâlnesc cu autorităţile locale, cu cetăţenii din mai multe localităţi din sudul şi nordul Moldovei şi am constatat că realităţile sunt altele: susţinerea cetăţenilor, chiar şi a celor care sprijină partidele şi liderii proeuropeni, susţinerea lor este în scădere. Şi există o dorinţă de schimbare în societate.”

Europa Liberă: Politicienii despre care vorbiţi sunt conştienţi de această stare de spirit?

Victor Chirilă: „Unii, poate, sunt conştienţi, dar în continuare cred că propaganda electorală şi ”coletele” electorale îi vor ajuta. Eu cred că supărarea cetăţenilor este mult mai profundă de această dată. Şi ceea ce spunem nu este spus cu rău. Este mai mult o încercare a atrage atenţia opiniei publice şi a politicienilor noştri, că este n3ecesar să se facă ceva, să se întreprindă ceva. Este nevoie de o schimbare la faţă a partidelor proeuropene, este nevoie de o reenergizare a acelei părţi a societăţii care doreşte schimbarea în direcţia modernizării ţării şi apropierii de UE.”

Europa Liberă: În septembrie, cum aţi precizat, R. Moldova urmează să înceapă punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE, un proces complex de modernizare a ţării ce va dura mulţi ani de acum încolo. Adică ce va trebui făcut la modul practic şi cât de pregătiţi sunt „realizatorii”, ca să spunem aşa?

Victor Chirilă: „La modul practic este necesar în primul rând ca partidele europene să câştige alegerile la 30 noiembrie. Pentru că, aşa cum am spus, se va începe acest proces de implementare, dar continuitatea va depinde de rezultatul acestor alegeri. Dacă partidele nu vor câştiga alegerile, ne putem întoarce la anul 2009, ne putem întoarce iarăşi la etapa când vom avea relaţii proaste şi cu Estul, şi cu Vestul, pentru că vom continua să balansăm între Moscova şi Bruxelles din nou, vom avea poziţii neclare şi instabile iarăşi referitor la subiecte importante pentru ţara noastră. De aceea este necesar să înţelegem că riscurile sunt mari. Sunt mari şi în primul rând trebuie să înţeleagă acest lucru politicienii noştri. ”

Europa Liberă: Citez dintr-un articol de-al Dvs. publicat înainte de o conferinţă pe care o veţi convoca astăzi: „Spre marele regret al celora care v-au votat, trebuie să o spunem pe şleau, v-aţi compromis iremediabil domnilor, nu doar în faţa noastră, dar şi în ochii partenerilor europeni…” „Iremediabil” este un cuvânt destul de dur şi parcă fatal… De ce să se mai ceară în acest caz politicienilor s-şi scoată capul din nori, dacă aproape nu mai au nici o şansă să revină în buna percepere a electoratului?

Victor Chirilă: „Aceşti lideri sunt totuşi destul de puternici, au caracter, sunt nişte politicieni cu experienţă, nişte politicieni de care depinde solidaritatea în interiorul acestor partide. Aceşti lideri însă nu cred că ar putea să mai joace un rol credibil de prim rang în raport cu UE. UE nu are încredere în ei. Nu ştiu ce ar putea face ei ca să-şi spele toate păcatele în faţa opiniei publice şi a UE. Însă ei au această unică şansă de a promova noi lideri, necompromişi, integri, care pot schimba faţa acestor partide ş-i pot da un nou suflu idealurilor pe care le promovează ele şi pe care le susţinem noi.”

Europa Liberă: Deci la asta vă refereaţi când spuneaţi că „UE, prin gura comisarului european Štefan Füle, a „recomandat” anul trecut” ca unii lideri să renunţe la ambiţii de a ocupa primele funcţii în stat şi să se retragă pe plan secund. Aveţi dorinţa să faceţi nişte concretizări?

Victor Chirilă: „Eu cred că UE aşteaptă continuitate pentru schimbările care au început în 2013. Şi au fost nişte schimbări de bun augur, pentru că am menţinut în continuare susţinerea UE şi a SUA pentru parcursul nostru european, am reuşit să liberalizăm regimul de vize, am reuşit să semnăm acel acord de asociere, am reuşit să creştem asistenţa financiară pentru noi. Şi acest lucru, trebuie s-o spunem clar, s-a întâmplat datorită faptului că domnul Leancă, domnul Corman au reuşit să aibă un dialog foarte bun la nivelul a două instituţii importante pentru ţara noastră, să dea impresia cetăţenilor şi partenerilor noştri din Occident că s-au tras lecţiile de rigoare în urma scandalurilor de anul trecut, că există o clarviziune cu privire la viitorul ţării noastre şi, de asemenea, că există un mai bun dialog între componentele alianţei, între instituţiile statului. Şi această stare de fapt Occidentul, UE, principalele capitale ale UE doresc să o păstreze în continuare. Ei doresc foarte mult să conlucreze în continuare cu domnul Iurie Leancă.”

Europa Liberă: „Răul cel mai mic” a fost şi poate mai rămâne personajul politic cel mai votat în RM. Din punctul Dvs. de vedere, acest personaj - care bănuim că întruchipează pentru mulţi actuala guvernare - va mai fi votat la aceleaşi proporţii?

Victor Chirilă: „Eu cred că o bună parte se va resemna şi va vota „răul cel mai mic”, cum spuneţi. Dar o altă parte aşteaptă o schimbare la faţă a acestor partide. Vor noi lideri, vor să aibă certitudinea că votul lor nu va fi irosit în zadar şi nu se vor dezamăgi în continuare, aşa cum au experimentat în ultimii ani. Acea parte, şi e destul de importantă, ar putea să nu voteze la următoarele alegeri şi acest lucru sigur va lovi în partidele proeuropene.”

Europa Liberă: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni pe 21 august la Chişinău şi va fi întâmpinat de vicepremierul moldovean Candu. Şi nu putem să nu vă întrebăm şi despre asta. Domnul Rogozin, după cum au remarcat mai multe oficialităţi moldovene, a insultat chiar deseori şi statul Republica Moldova, şi guvernarea. Cum poate fi explicată această venire, din punctul Dvs. de vedere, şi această acceptare a vizitei domnului Rogozin, care pare să dorească să participe şi la nişte evenimente mai apropiate înţelegerii Moscovei. E vorba despre acest „tolstoism”, adică o atitudine când pui obrazul următor după ce a fost pălmuit primul?

Victor Chirilă: „Îmi este stranie această acceptare. Eu înţeleg că trebuie să dăm dovadă de constructivism, de deschidere pentru dialog, nu doar în raăport cu Rusia, ci şi cu alte state. Dar cred că în acest caz am fost traşi pe sfoară. Şi în primul rând au fost trase pe sfoară autorităţile noastre şi reprezentanţii Ministerului Economiei. Este clar că domnul Rogozin vine la Chişinău nu pentru această şedinţă a comisiei interguvernamentale, ci vine pentru a mai provoca noi scandaluri aici, a mai bulversa starea de spirit şi situaţia politică din ţara noastră, vine să sărbătorească, aşa cum de fapt a şi spus el, 70 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău. Acesta este motivul principal. Iar şedinţa este un paravan pentru această nouă escapadă a domnului Rogozin în Republica Moldova. Aşa văd eu lucrurile şi îmi pare rău că nu există o mai bună înţelegere a contextului din partea autorităţilor noastre şi cred eu că de data aceasta chiar nu s-au consultat autorităţile noastre. Şi mă refer la Ministerul Economiei şi Ministerul Afacerilor Externe.”

XS
SM
MD
LG