Linkuri accesibilitate

Presedintele Ucrainei Petro Poroşenko a acuzat Rusia că încalcă flagrant legile internaţionale


Convoiul umanitar rusesc a trecut granița în Ucraina fără escorta Crucii Roșii Internaționale.

Kievul a acuzat Rusia că a invadat Ucraina, dupa ce un convoi de camioane despre care Moscova spune ca transportă ajutoare umanitare a trecut granita, fără să fie insoţit de personalul Crucii Roşii Internaţionale şi încălcînd astfel legislatia universala.

Zeci de camioane ruseşti au fost parcate timp de o saptamina la graniţa dintre cele doua ţări, iar Moscova a acuzat Kievul că tărăgănează operaţiunile in mod deliberat. Vineri, autoritățile ruse au decis hotarit să nu mai aştepte, si cele aproape 100 de camioane au intrat in Ucraina.

Purtatoarea de cuvint a Crucii Rosii Internaţionale Galina Balzamova:

„Din cauza situaţiei complicate din regiune - echipa noastra de la Luhansk ne-a spus ca toata noaptea au avut loc bombardamente in oras – Crucea Roşie Internaţionala crede că nu a primit asigurările de securitate adecvate pentru a acompania acest convoi.”

In acest moment, convoiul cu ajutoare umanitare a trecut graniţa, dar Crucea Rosie Internaţionala nu il însoţeşte.

Convoiul umanitar rusesc a intrat în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00

Presedintele Ucrainei Petro Poroşenko a caracterizat acţiunea drept o „violarea flagranta a legilor internaţionale”, iar şeful serviciului de securitate al Ucrainei Valentin Nalivacenko a spus că este vorba „ o invaţie directă”, precizînd însă că autoritățile de la Kiev nu vor folosi forţa pentru a evita „ provocările”.

Purtătoarea de cuvînt a coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene a spus că Catherine deplînge decizia Moscovei de a trimite convoiul fara aprobarea Ucrainei si fara ca acesta să fie insoţit de Crucea Rosie Internaţionala. Ashton acerut Moscovei să îşi schimbe decizia:

„Pentru a respecta legislatia internaţionala si principiile internaţionale, convoiul trebuie să fie însoţit de Crucea Rosie Intarnaţionala. Laudam atitudinea autorităţilor ucrainiene de a doveni reţinere, precum si dorința lor de dialog. Suveranitatea Ucrainei, integritatea ei teritoriala, unitatea si independenţa ei trebuie respectate.”

Rusia spune că şi-a pierdut răbdarea şi că situatia umanitara se înrăutaţeşte si de aceea a adoptat aceasta decizie. Purtatorul de cuvint al ministerului rus de externe Aleksandr Lukaşevici:

„Toate scuzele folosite pentru a intirzia furnizarea de ajutoare oamenilor din zonele unde este un dezastru umanitar au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru cu ajutoare umanitare a început sa se deplaseze catre Lugansk.”

Localităţile Lugask si Doneţk sunt încă sub controlul separatistilor pro ruşi, in ciuda ofensivei declansate de forţele guvernamentale.

Cancelaru Germaniei Angela Merkel se va afla la Kiev, in prima ei vizita in Ucraina. Duminica, Ucraina işi aniverseaza independenta si este anunţata o parada militara.

La Sankt Petersburg un profesor a fost reţinut de politie pe strada pentru ca purta o şapcă în culorile drapelului ucrainean.

XS
SM
MD
LG