Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean a acuzat Rusia că este în curs de a invada Ucraina


SItuația din regiunile estice ale Ucrainei, 28 august 2014
SItuația din regiunile estice ale Ucrainei, 28 august 2014

Petro Poroșenkova cere convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate ONU.

Serviciul de Securitate din Ucraina a anunțat că orașul Novoazovsk, din apropierea graniței cu Rusia, a fost cucerit de trupe rusești.

Petro Poroșenko și-a anulat vizita la Ankara, unde urma sa participa la inaugurarea președintelui Turciei, Recep Erdogan. El a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru a analiza deteriorarea rapidă a situației din regiunea Donețk, care cuprinde și Novoazovsk.

Într-o declarație pe pagina de internet a președinției Ucrainene se spune că „trupele ruse au invadat” iar „locul președintelui este acum la Kiev”.

Totodată, Poroșenko a anunțat că va cere convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate ONU și a Consiliului Europei. OSCE anunțase deja o ședință pentru astăzi dedicata crizei din estul Ucrainei.

Potrivit Consiliului de Securitate ucrainean, Novoazovsk a fost atacat mai întâi cu rachete lansate de pe teritoriul Rusiei după care au urmat două convoaie de blindate rusești.

Ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt a scris pe Twitter că „un număr crescând de trupe ruseşti intervin direct în luptele din Ucraina”. Ambasadorul a anunţat și că „Rusia a trimis în estul Ucrainei sisteme moderne de armament, inclusiv SA-22 şi este implicată direct în lupte”.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin într-o discuție telefonică să explice mişcările militarilor ruși şi să nu uite că reducerea tensiunilor în estul Ucrainei depinde în mare parte de voinţa Rusiei.

La Paris, preşedintele Franţei François Hollande a declarat că ar fi intolerabil şi inacceptabil dacă trupe ruseşti ar fi active pe teritoriul Ucrainei, aşa cum susţin Kievul şi unele cancelarii occidentale.

Vorbind la reuniunea anuală a corpului diplomatic francez, Hollande a declarat că „Rusia nu poate avea pretenţia să fie o putere a secolului 21 dacă nu respectă regulile acestui secol”.

Până acum, Moscova a respins acuzațiile că ar fi trimis trupe în Ucraina, afirmând că militarii capturați recent de armata ucraineană ar fi intrat din greșeală în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG