Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană s-a spart de realitate (Panorama)


Argumente în favoarea gazoductului Iaşi-Unghen (Ziarul naţional”).

Andrei Rizescu relatează în pagina electornică a cotidianului „Adevărul povestea bărbatului închis fiindcă nu avea poliţă medicală obligatorie. Bărbatul de 50 de ani din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, fusese amendat prin hotărâre judecătorească fiindcă n-a achitat o restanţă de 1.500 de lei după ce i s-ar fi cerut să-şi plătească retroactiv poliţele medicale din 2009 şi 2010. Explicaţia directorului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, e că toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să respecte legislaţia în vigoare şi să achite toate contribuţiile şi taxele obligatorii către stat. În caz de neachitare există şi un mecanism de sancţionare sau de executare silită a acestor plăţi, se apără şeful de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

În editorialul său din „Ziarul naţional” Victor Ciobanu aduce un şir de argumente în favoarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Iată doar câteva: să ai două surse de furnizare e mai bine decât una în orice condiții. Pentru că ai alternativă. Iar când ai alternativă, poți negocia prețuri mai avantajoase, chiar dacă continui să procuri gaz rusesc. Până acum Republica Moldova era pusă în situația să aștepte cuminte prețul și condițiile oferite de Rusia. Un alt argument invocat de autorul este că atunci când se sistează livrarea gazului pe timp de iarnă, prețul contează mai puțin decât posibilitatea să poți procura gaz din altă parte.

Câteva mari întreprinderi industriale din Moldova au primit înştiinţări de la Moldovagaz privind posibile probleme cu livrările de gaze, scrie portalul Newsmaker.md. Sursele portalului „menţionează că întreprinderilor li se recomandă să-şi facă rezerve de combustibil alternativ pentru situaţiile de force majeure care pot apărea în legătură cu situaţia din Ucraina”.

Conflictul din ţara vecină i-a făcut pe ucraineni să o îndrăgească şi mai mult – este concluzia lui Adrian Ciubotaru în articolul său din „Jurnal de Chişinău”. Potrivit sondajelor publicate pe un site ucrainean, peste 80% din cetăţenii intervievaţi se consideră, mai mult ca oricând, patrioţi ai Ucrainei, gata de orice sacrificiu în numele ţării de baştină.

În acelaşi timp, crede autorul, dacă s-ar organiza în Republica Moldova un asemenea sondaj, numărul moldovenilor care „îşi iubesc ţara” nu îl va depăşi pe cel al „patrioţilor Ucrainei” din 2012 sau 2013”, susţine autorul care încearcă să răspundă în articolul său de ce este atât de sigur de „nepatriotismul moldovenilor”.

Dmitri Ciubaşenco scrie în articolul său din „Panorama” că „Integrarea europeană s-a spart de realitate”. „Dacă europenii ar şti că aşa-numita integrare europeană a Ucrainei şi Moldovei se va transforma în cea mai mare criză europeană din timpul celui de-al doilea război mondial şi dacă ar fi putut da timpul înapoi, ei s-ar fi gândit de-o sută de ori dacă merită să semneze toate aceste acorduri de asociere…”, se arată în articol. „Săptămâna trecută Angela Merkel a declarat pentru un post german TV un lucru inimaginabil până acum: Ucraina poate să intre în Uniunea euroasiatică, dacă doreşte”. „Noi nu trebuie să dăunăm Rusiei”, a recunoscut cancelarul”, scrie dl Ciubaşenco care mai spune: „Se creează impresia că UE nici nu mai are nevoie de o ţară asociată ca asta”.

XS
SM
MD
LG