Linkuri accesibilitate

O tentativă de strategie americană împotriva Statului Islamic


Un regiment cu militari creștini din Irak, format recent la Duhok, pentru a combate militanții islamici
Un regiment cu militari creștini din Irak, format recent la Duhok, pentru a combate militanții islamici

Primul pas către reducerea influenței ISIS ar fi crearea unui cabinet de largă reprezentate, care să includă suniti, în Irak.

Intr-o conferinta de presa saptamina trecuta presedintele Barack Obama spunea ca America nu are inca o strategie pentru miscarea Statul Islamic sau ISIS. Ce intreprinde totusi administratia pentru conturarea unei astfel de strategii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Barack Obama i-a cerut secretarului de stat, John Kerry sa alcatuiasca o coalitie de tari care sa se alature Statelor Unite împotriva gruparii Statul Islamic – ISIS – atit in Irak cit si in Siria. O misiune dificila. Wayne White, de la Institutul pentru Studii in Orientul Mijlociu arata ca, totusi, chiar statele cu majoritati sunite din regiune sint ingrijorare de ascensiunea ISIS si usurinta cu care organizatia a ocupat parti din nordul Irakului. „Din aceasta cauza cred ca unele tari arabe cu majoritati sunni se vor alatura de bunavoie campaniei anti-ISIS” - crede expertul american.

Dupa summitul NATO, programat la 4 si 5 noiembrie in Tara Galilor, Kerry insusi se va deplasa in regiune. Dar exista si multi sceptici cu privire la intentiile Americii. O categorie invoca lipsa de apetit a presedintelui Obama pentru actiuni militare in Siria, dovedita anul trecut, sau recenta sa declaratie ca nu are o strategie pentru combaterea gruparii Statul Islamic.

Andrew Tabler, de la Institutul pentru Orientul Apropiat spune ca regimuri suni au mai contat si in trecut pe Obama in chestiunea siriana si au fost dezamagite de pasivitatea Statelor Unite, in fata a ceea ce considerau „masacrarea sunitilor” de catre regimul Assad. Este cazul Arabiei Saudite si altor tari din Golf care se vor lasa mai greu convinse acum.

Un alt obstacol in calea lui Kerry este sa alcatuiasca o coalitie de tari care nu au incredere unele in celelalte. Asa cum Obama a spus joi, primul pas catre reducerea influentei ISIS este crearea unui cabinet de larga reprezentate, care sa includă suniti, in Irak. Dar si aici exista sceptici, dupa politicile discriminatorii ale precedentelui premier irakian, Maliki. Apoi - adauga White - intre tarile din Golf exista rivalitati, in special cind vine vorba despre Qatar. Expertul american spune ca e posibil ca initial Kerry sa formeze o suma de aranjamente bilaterale, mai curind decit o coalitie internationala.

In plus, tari din Golf suspecteaza America ca ar incerca sa se inteleaga si sa coopereze cu Iranul, pentru a rezolva criza nucleara, ceea ce nu e pe placul unor potentiali aliati ai Americii in lupta impotriva ISIS. Experti spun ca declaratia lui Obama ca nu are o strategie a fost o gafa mai ales pentru ca nu e adevarat.

Strategia este sa se inceapa din Irak, odata cu instalarea noului guvern si includerea sunitilor, care sa se intoarca impotriva miscarii ISIS si sa elibereze teritoriile din Irak pentru ca apoi sa-si indrepte atentia catre Siria. De asta adminstratia a lasat sa se inteleaga cu claritate ca nu va coopera cu Bashar Assad, impotriva ISIS. Arabii suniti vor sa stie ce va veni in locul lui ISIS: daca in Irak va fi un guvern exclusiv siit ca pina acum si daca in Siria ramine Assad, atunci sint mai putin dispusi sa ajute. De asta explicatiile lui Kerry sint asteptate cu interes.

XS
SM
MD
LG