80% din tinerii medici bulgari intenționează să imigreze, arată un studiu realizat în mai multe spitale județene de agenția „Medaiana”. Numărul medicilor care pleacă în țările europene dezvoltate a crescut în decurs de trei ani de la 500 la 800 pe an.
Tinerii medici sunt nemulțumiți de salariile mici și de condițiile proaste de specializare. Un proaspat angajat primește de regulă echivalentul a 200 de euro. Majoritatea studenților la medicină învață activ limbi străine ca să pot imigra îndată ce primesc diploma.
Situația totuși diferă în funcție de sectorul respectiv. Salariile în chirurgia cardio-vasculară, de pildă, sunt la nivelul celor din alte țări europene. Câștiga bine și o mare parte din medicii de familie care primesc, în afară de banii pentru activitatea depusă, o sumă fixă din buget pentru fiecare pacient înscris pe lista lui. Salariile în sectorul de urgență însă se situează în jurul a 500 de euro și în cazul medicilor cu vechime de peste 10 ani.
Mariana Kirilova, preşedinta sindicatului medicilor din regiunea Veliko Târnovo, conduce un serviciu de urgenţă. Ea are două specializări şi 28 de ani de experienţă. Cifrele pe care le prezintă relevă esenţa situaţiei: „Câştig în Bulgaria, 940 de leva/480 de euro, în timp ce un debutant, în Germania, este încadrat cu 2200 de euro" pe lună.
Exodul tinerilor a făcut ca vârsta medie a medicilor bulgari să depășească 53 de ani. O treime au peste 60 de ani. Mulți din așa zisele cadre socialiste lucrează și după pensionare.
Prin „exportul de medici” cea mai săracă țara din Uniunea europeană practic sponsorizează cu zeci de milioane de euro țări dezvoltate precum Germania, Franța și Marea Britanie. Pleacă în masă și personalul medical cu studii medii. Țara pierde anual
aproximativ 1 200 asistente medicale. Numărul lor a scăzut la sub 26 000 în 2013, în condiţiile în care ţara nu numără decât 25 000 de medici.
Dar sistemul de sănătate al ţării celei mai sărace din Uniunea Europeană ar avea nevoie de cel puţin 60 000 de asistente pentru a putea funcţiona convenabil, avertizează Asociaţia angajaţilor medicali bulgari.