Linkuri accesibilitate

Centru de comandă NATO în România


Liderii statelor NATO după summitul de la Newport, Țara Galilor, 5 septembrie, 2014
Liderii statelor NATO după summitul de la Newport, Țara Galilor, 5 septembrie, 2014

„Ușa Alianței rămâne deschisă. Nici o țară externă nu are dreptul de veto asupra extinderii NATO.” (Anders Fogh Rasmussen)

NATO a decis să instaleze un centru de comandă în România. La încheierea summitului de două zile din Marea Britanie, Secretarul general Anders Fogh Rasmussen a anunțat că s-a hotărât crearea unei noi forte multinationale, iar statele baltice, Polonia si România au solicitat sa gazduiasca, pentru noua forță, centrele de comanda.

„Până acum am primit indicații din țările baltice, din Polonia și România că ar fi gata să găzduiască asemenea centre de comanda.”

Secretarul general NATO a mai spus:

„Decizia pe care am luat-o azi de a pregăti o forță de reacție rapidă trimite un mesaj foarte clar Rusiei: sîntem horărîți să luăm toate măsurile pentru a asigura apărarea Aliaților."

Noua forță de reacție rapidă va intari apararea colectiva a NATO pentru cã „mediul de securitate este mai imprevizibil ca oricand, Rusia ataca Ucraina, extremistii cresc in Orientul Mijlociu, instabilitatea creste in Africa de Nord”, a spus Rasmussen.

Rasmussen a explicat ca este vorba despre „cateva mii de militari capabili să fie desfășurați în cateva zile. Pentru a ușura asta, vom stabili o prezenta de comanda si control in estul aliantei, ca sa putem face fata rapid si ferm oricarei amenintari".

Summit-ul NATO a avut loc la Newport, in Tara Galilor, intr-o perioada marcata de evolutii importante pentru securitatea globala: de la criza ruso-ucraineana la evolutiile din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Agresiunea Rusiei in Ucraina, denunțată in numeroase randuri de Rasmussen si alti lideri NATO, a reprezentat un subiect major de discutie.

În privința posibilității unor viitoare aderări la Alianță, Rasmussen a mai spus:

„Ușa Alianței rămâne deschisă. Fiecare țară va continua să fie judecată după meritele sale. Nici o țară externă nu are dreptul de veto asupra extinderii NATO.”

NATO a decis astfel să ofere parteneriate Georgiei, Moldovei, Iordaniei și i-a promis ajutorul și garanții de securitate Libiei. “Suntem gata sa asistam si Irakul, daca va face o cerere in acest sens", a continuat Rasmussen, care a mai spus ca pana in 2015 alianta va decide daca invita și Muntenegru sa adere.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG