Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Participarea Moldovei la summitul Alianței Nord-Atlantice, reniunea de la Chișinău a mai multor miniștri de externe din Uniunea Europeană.

Comentatorul Vitali Andrievschi, directorul portalului informaţional Ava.md, remarcă participarea Moldovei la summit-ul NATO, lucru care în opinia sa vorbeşte despre o fortificare a relaţiilor Moldovei cu blocul NATO. Vitali Andrievschi se întreabă dacă autorităţile de la Chişinău se vor opri doar la un parteneriat mai strâns sau vor merge pe calea aderării?

„Pentru prima dată la summit participă reprezentanţi oficiali din partea Moldovei şi pentru prima dată se poartă discuţii despre faptul ca Moldova, Ucraina şi Georgia să aibă un statut special în relaţia cu NATO. Probabil acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat şi aici apare întrebarea, se vor opri autorităţile de la Chişinău la acest statut sau vor merge mai departe cu aderarea la blocul NATO. Ştim că Moldova are acum statut de neutralitate, iar pentru a-l modifica este nevoie de schimbarea Constituţiei şi astăzi nimeni nu are în parlament acea majoritate care i-ar permite să schimbe Constituţia şi ar fi destul de problematic ca această chestiune să se rezolve pe calea unui referendum naţional. Totuşi, având în vedere ce se petrece în Ucraina, agresiunea din partea Federaţiei Ruse, s-a format un trend care nu era simţit acum câţiva ani, sunt peste 70 de procente din cetăţenii Ucrainei care cred că ţara lor este pregătită să adere la NATO. La noi, asemenea schimbări rapide de percepţie încă nu sunt, însă cred că în societate creşte numărul celor pro NATO, de a fi sub umbrela de securitate a acestei structuri. Dacă situaţia din Ucraina se va înrăutăţi, posibil Moldova nu va avea o altă alegere decât să adere la NATO.”

Un alt eveniment, de importanţă pe plan intern şi extern pentru Republica Moldova, a fost reuniunea de la Chişinău a mai multor miniştri de externe din ţările Uniunii Europene, consideră Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de presă IPN. Astfel, vizita oficialilor a fost tălmăcită ca o dovadă de sprijin a parcursului european al Moldovei, mai ales în contextul interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra produselor moldoveneşti. Valeriu Vasilică:

„A fost un semnal important, un semnal de solidaritate pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar a fost un semnal orientat şi pentru străinătate, dacă ţinem cont de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Şi s-ar putea ca eventualii autori de scenarii mai complicare pentru Republica Moldova, din afară, să trebuiască să ţină cont, dar oricum a fost un semnal important şi pentru situaţia din intern, dar şi pentru situaţia internaţională a Republicii Moldova.”

Referindu-se la angajamentul european al Coaliţiei de guvernare, Valeriu Vasilică constată că deşi nu deschis, campania electorală a început deja, iar mesajele care apar în spaţiul public nu tocmai vorbesc despre unitatea dintre partidele din coaliţie:

„Mie dintr-o parte mi se văd acţiuni suficient de concertate, de denigrare a altor actori politici. Mă refer la semnale suficient de îngrijorătoare care se lansează din interiorul Coaliţiei Proeuropene, mesaje camuflate, dar ele sunt foarte şi foarte îngrijorătoare şi dacă membrii coaliţiei nu vor şti să le anihileze din start, ele vor prezenta pericol nu doar pentru unii membri ai Coaliţiei Proeuropene ci pentru toată coaliţia. Coaliţia, vrea ori nu vrea, are o imagine comună. Eu zic că dacă lucrurile acestea nu se vor înţelege şi nu se vor sfârşi într-o săptămână, două, sfârşitul coaliţiei va fi foarte prost.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG