Linkuri accesibilitate

Guvernul dezminte că ar avea probleme cu acumularea veniturilor


Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, presupunea o gaură în buget de aproximativ 8,5 miliarde de lei. Actualul ministru, Anatol Arapu, spune că afirmațiile ar fi total nefondate.

Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a dezmințit că Republica Moldova ar avea probleme cu acumularea veniturilor la buget din cauza restricțiilor de export pe piața rusă. Arapu a făcut declarația după ședința de guvern de astăzi, la câteva zile după ce predecesorul său, Veaceslav Negruță a scris pe blogul său că Moldova se poate pomeni la sfârșit de an cu o gaură în buget de 8 miliarde de lei, cam o pătrime din suma totală a veniturilor planificate.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, presupunea o gaură în bugetul țării de aproximativ 8,5 miliarde de lei. Actualul ministru, Anatol Arapu, spune că afirmațiile despre pretinsa gaură ar fi total nefondate.

Anatol Arapu
Anatol Arapu

„Conform raportului de executare a bugetului consolidat pentru opt luni, noi avem un excedent bugetar de 335 de milioane de lei. Partea de venituri a bugetului de stat și consolidat a fost executată la 98,5% din ceea ce s-a prognozat pentru opt luni ale anului. Problema noastră e că nu se execută cheltuielile. Noi avem bani în conturi atât la bugetul de stat, cât și la bugetele locale, dar nu se execută cheltuielile conform planului. Prin urmare, toate cheltuielile preconizate, conform bugetului de stat, votate la rectificare, sunt totalmente acoperite cu surse.”

Întrebat de Europa Libera cum vor fi valorificați banii care rămân necheltuiți, Anatol Arapu a afirmat:

„Ministerele și departamentele trebuie să se mobilizeze, să organizeze procedurile corespunzătoare pentru a implementa toate proiectele existente. Problema valorificării, am spus, și nu o dată, mai ales la proiectele investiționale, există.”

Anatol Arapu a oferit și o explicație la întrebarea de unde a găsit bani guvernul pentru majorări de salarii și pensii, în prag de alegeri parlamentare:

„Când s-a făcut ajustarea bugetului în luna iulie, guvernul s-a dus foarte clar cu partea de venituri, majorare din resursele din licențele la companiile de telecomunicații și cu cheltuielile aferente, majorarea de salarii la pedagogi, cu plățile sociale care întocmai se plătesc de către toți participanții la piața de comunicații. Și-au executat întocmai promisiunile, au făcut plățile totalmente la buget pentru licență și bugetul are suficiente resurse pentru a acoperi toate cheltuielile prevăzute pentru anul 2014. În ce privește cheltuielile de anul viitor și gaura „promisă”, vreau să vă asigur că tot nu este corect. Bugetul de stat pentru 2015 este deja pregătit, cheltuielile care au fost sau majorările de salarii și plăți sociale sunt încadrate. Ne asigurăm ca să ne încadrăm în limita deficitului negociat cu Fondul Monetar Internațional și acoperit totalmente cu surse. Deficitul public, conform legii bugetului, rămâne în vigoare și este de 2,5% din PIB. Da, sunt unele probleme și nu va fi atât de ușor anul viitor. Însă soluționarea lor depinde deja de acei oameni care vor veni la guvernare după. Totuși, trebuie să recunoaștem că blocajul economic al exporturilor are impact, nu imediat, asupra economiei. Și veniturile pentru anul viitor ne-au permis să introducem numai acele promisiuni și majorări de cheltuieli aferente salariilor și plăților sociale care au fost votate de Parlament în luna iulie. Altele, cu părere de rău, pentru moment nu ne putem permite.”

Întrebat de Europa Liberă pentru ce rectificări la bugetul actual va fi solicitată aprobarea Parlamentului, Anatol Arapu a răspuns:

„Pentru moment sunt pregătite rectificările aferente finanțării acelor subsidii pentru producătorii agricoli. Sursele vor fi reale, așa cum a fost până acum.”

Solicitat de Europa Liberă să spună dacă aceasta va fi singura rectificare pentru actualul buget, Anatol Arapu a declarat:

„Da, altele nu prevedem.”

După o pauză îndelungată la ședința de azi a Executivului a fost prezent și guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Solicitat după ședință să comenteze deprecierea din ultima perioadă a leului moldovenesc față de dolar, el a precizat că după ce agenții economici își vor umple buzunarele cu valută pentru a-și importa mărfurile, cursul leu-dolar ar trebui să se stabilizeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG