Linkuri accesibilitate

Bulgaria și corupția în creștere


70% sunt dispuși să ofere mită în vederea rezolvării unor probleme, 94% așteaptă să li se ceară ceva, iar corupția a devenit un fel de taxă, acceptată de majoritatea populației active.

În 2014, corupția în Bulgaria a atins cel mai înalt nivel din perioada tranziției, arată raportul anual al Centrului pentru studierea democrației. 1,9 de milioane de bulgari - 29,3% din populația activă, au dat mită sub o formă sau altă, funcționarilor de stat în ultimele 12 luni.

După ce a scăzut în perioada 2007-2012, indicele corupției a început să crească în ultimii ani ai guvernării ex-generalului de poliție Boiko Borisov, atigând în 2014 nivelul maxim.

Sporirea controlului asupra administraţiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut inițial un efect de descurajare a corupţiei. Astfel, numărul persoanelor care au dat mită în urma unor presiuni a scăzut - de la 70 la 48 la sută - în cinci ani. În acelaşi timp, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fără cerere explicită din partea unui angajat a crescut de la 4 la 11 la sută.

Autorii raportului constată că în Bulgaria, spre deosebire de alte țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, nu există mecanisme stabile pentru combaterea corupției. 70% din cei anchetați sunt dispuși să ofere mită în vederea rezolvării unor probleme. 94% așteaptă să li se ceară ceva. Cu zece ani în urmă 79% făceau parte din categoria pesimiștilor. Din acest punct de vedere, corupția a devenit un fel de taxă, acceptată de majoritatea populației active.

După 1989 numărul sentințelor pentru corupție rămâne constant – între 100 și 150 pe an. Numărul acțiunilor de corupție însă este evaluat la aproximativ 150 000 pe lună, se arată în raport.

Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii, Bulgaria este una dintre puţinele - dacă nu singura - ţară din Europa fără corupţie politică dovedită de tribunale.

Contractele publice, inclusiv proiectele finanţate de UE, constituie instrumentul cel mai puternic al corupţiei politice. Criza a exacerbat concurenţa între companii pentru a obţine contracte de achiziţii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici şi administraţiei să obţină comisioane ilegale.

Bulgaria, ca şi România, este supusă unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană, care critică cu regularitate ineficienţa justiţiei în faţa corupţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG