Linkuri accesibilitate

Despre vizita premierului francez Manuel Valls în Germania


Manuel Valls la televiziunea germană
Manuel Valls la televiziunea germană

Despre vizita premierului francez Manuel Valls în Germania.

„Germanii şi francezii încă nu se cunosc”. Propoziţia a rostit-o premierul francez Valls în faţa unui mic cerc de jurnalişti germani pe care i-a invitat să le spună ce va explica el cancelarei Merkel în timpul vizitei la Berlin (care a avut loc la începutul acestei săptămîni). Şi anume, de ce Franţa nu poate să facă economii, de ce politica are sarcina de a impulsiona creşterea economică şi ce rol ar trebui să joace Germania. Ştiind bine că aceste explicaţii nu se bucură de simpatii la Berlin, probabil că Valls nu s-a mirat că dincolo de Rin a fost întîmpinat cu un cor de critici.

Cu prilejul întîlnirilor la nivel înalt sau cele cu reprezentanţii Uniunii Federale a Industriei Germane (BDI), Valls a reiterat dorinţa guvernului său de a trece la reforme. Pentru asta însă are nevoie de încredere.

Valls a spus că aplicarea programului de consolidare bugetară va duce la recîştigarea competitivităţii Franţei. Obiectivul principal al guvernului de la Paris constă în economii de 50 miliarde de euro.

Făcînd abstracţie de criticile la adresa Parisului, şefa guvernului german, Angela Merkel, a evitat să joace rolul pedagogului sever. Într-o conferinţă de presă comună, ea a lăudat reformele iniţiate de către Franţa.

Este vorba despre o „sumă de eforturi”, a spus cancelara, care vor contribui la reimpulsionarea economiei. În acelasi timp însă, ea a reliefat necesitatea respectării criteriilor de stabilitate şi de creştere economică: „Este important să respectăm, acordurile încheiate”, a spus Merkel textual.

În pofida acestor laude exprimate în faţa presei, destinate publicului, Merkel, totuşi, i-ar fi tras în spatele uşilor închise o palmă blîndă, comenta maliţios moderatorul emisiunii de ştiri a canalului doi al televiziunii germane (ZDF).

Franţa anunţase că şi în următorii doi ani nu va reuşi să respecte acordul de la Maastricht care prevede criteriile de stabilitate şi pragul de deficit admisibil de trei la sută.

În preajma vizitei lui Valls în Germania, mai mulţi politicieni influenţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) au criticat politica bugetară a Franţei. Ei au cerut reîntoarcerea la o politică financiară solidă în vederea depăşirii deficitului de stat.

Referindu-se la acceaşi situaţie, preşedintele Uniunii Federale a Industriei Germane (BDI), Ullrich Grillo, a spus că guvernul ţării vecine trebuie să şi aplice consecvent măsurile de asanare anunţate. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Grillo a subliniat că pe lîngă economiile anunţate, Franţa va trebui să treacă neîntîrziat la „reforme structurale”:

„Aşa cum am spus, Europa are nevoie de Franţa puternică, de Franţa cu un buget consolidat. Asta înseamnă, că rezolvarea problemei deficitului bugetar nu poate fi tărăgănată ani de zile. Trebuie respectate acordurile. Nu e sarcina mea să dau teme de casă şi să indic anul cînd se va rezolva problema. Chestiunea, însă, nu poate fi ocolită. Măsurile anunţate trebuie transpuse consecvent şi, în consecinţă, va trebui abordată şi chestiunea deficitului.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG