Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Din agenda zilei moldovene este de notat venirea liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenko, la Chisinau la invitatia presedintelui Nicolae Timofti, cu care va si avea astazi convorbiri in tete-a-tete si apoi cu delegatiile…

Presedintele Parlamentului, Igor Corman, se intilneste cu co-raportorii Comisiei de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen si Piotr Wach.

Pe agenda zilei este si o prelegere organizata de Centrul de Informare si Documentare NATO in care se va vorbi despre securitatea energetica a Moldovei.

Despre securitatea energetica a Moldovei va discuta și la Kiev. Ministrul economiei Andrian Candu, participa la reuniunea Consiliului ministerial al comunității energetice, la care este prezent si comisarul Uniunii Europene pentru energie, Gunther Oettinger.

Societatea civila cauta si astazi sa convinga populatia si pe parlamentari de nevoia aprobării legii privind finantarea partidelor, lege care, in opinia celor citeva importante organizatii civice este esenţial sa fie adoptata inaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Pe plan international, la New York începe sesiunea Adunarii generale ONU si printre liderii lumii care se vor adresa adunarii astazi se numara si presedintele Statelor Unite, Barack Obama. Moldova va fi prezenta la nivelul ministrului de externe, doamna Natalia Gherman urmind sa ia cuvintul simbata dupa-amiaza. Tot simbata va vorbi si ministrul rus de externe Serghei Lavrov. România va fi reprezentată de seful guvernului, social democratul Victor Ponta, la fel ca si Georgia; dupa ciorovaielile din tara sud-caucaziana presedintele a cedat si premierul se va adresa alesei adunari…

Avind in vedere evolutiile din lume, si astazi atentia va fi concentrata asupra Siriei si Irakului, unde de ieri Statele Unite si aliatii lor din tarile arabe au lansat atacuri de aviatie impotriva unor tinte ale militantilor din organizatia Statului Islamic, în timp ce valuri de refugiati cauta sa gaseasca scăparea in Turcia. Din 2011 de la începutul razboiului din Siria si pina acum peste nouă milioane de sirieni au devenit refugiati dintre care două milioane si jumătate au ajuns in Turcia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG