Linkuri accesibilitate

„Reîncepe cancanul politic” (Timpul)


„Căsuța” mitropolitului Vladimir (Ziarul de Gardă).

Jurnaliştii portalului Moldova Curată anunţă că membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat.

Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă, parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. El crede că Grigore Petrenco urmăreşte interese electorale. La rândul său, deputatul acuză membrii CNI că execută comenzi politice.

Pe de altă parte, potrivit Galinei Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, membrii CNI nu au suficiente pârghii atunci când trebuie să obţină date de peste hotare despre un funcţionar de la noi. Acest lucru, totuşi, nu este imposibil. „Pentru ca membrii CNI să aibă acces la astfel de informaţii ar trebui semnate convenţii. În cadrul unui dosar penal situaţia e alta. Totuşi ar putea obţine informaţii în baza principiului reciprocităţii sau să creeze astfel de situaţii încât să se ajungă cu acest dosar în instanţa de judecată, iar o comisie rogatorie să obţină datele necesare. E mai complicat şi necesită mai mult timp. Depinde însă şi de voinţa membrilor CNI”, a comentat Galina Bostan.

Reporterii RISE Moldova au investigat conexiunile unei afaceri ratate ale Eparhiei de Edineț și Briceni cu un controversat om de afaceri, anchetat penal pentru evaziune fiscală și decorat de Patriarhul rus Kiril I. Totodată, a localizat căsuțele de vacanță ale episcopilor din centrul și nordul Moldovei, dar și legăturile lor cu zona politică. Jurnaliştii scriu, între altele, că Ioan Vulpe (PS Nicodim), ales în calitate de episcop de Edineț și Briceni la sfârșitul anului 2010, a controlat un imperiu imobiliar format din locuințe, apartamente și terenuri agricole. „O parte, l-a partajat, prin contract de donații unor rude sau prin contract de vânzare-cumpărare unor localnici, iar cealaltă parte din imobile au rămas înscrise pe numele său. În prezent, el deține un bloc de locuit cu două etaje și mansardă, cu suprafața oficială de 270 m.p.”, scriu autorii.

Tudor Cojocariu noteaza în „Timpul” că „partidele noastre vor fi conduse de grupuri ale căror simpatii, antipatii şi frustrări acumulate vor determina calea celorlalte milioane de cetăţeni”. „Reîncepe cancanul politic şi ne putem aştepta ca acesta să acopere orice alte subiecte apolitice. Fiind o societate profund dezbinată, aflată pe baricade, deci înclinată spre conflicte, bătălii şi rareori dezbatem, putem intui că interesul general va fi redirecţionat către campania electorală care tocmai a demarat. E adevărat că abia acum partidele îşi planifică lansările, evaluând simbolismul mai multor locaţii, dar putem afirma că fiecare concurent a început deja să transmită primul val de mesaje electorale”, notează autorul.

Să nu ratăm spectacolul minciunii”, este titlul editorialului semnat de Constantin Tănase în „Timpul”. Deși suntem la start de campanie electorală, lucrurile par deja clarificate: ca și acum cinci ani ni se propune să alegem între aceiași Voronin, Filat, Lupu și Ghimpu (… din 42 de „partide” care au dreptul să participe la alegeri). Cinci ani politici zbuciumați n-au putut naște altceva decât pe Dodon și Usatîi, se mai arata in articol. „Aceștia au declanșat „războiul concertelor” cu vedete și al bilbordurilor care au întunecat orașele Moldovei. Să nu ne mirăm, însă, fiindcă democrația de fapt înseamnă spectacol, iar o societate democratică ca a noastră e o societate a spectacolului perpetuu”, notează Constantin Tănase.

Jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” scriu că Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, a vorbit, duminică, 21 septembrie 2014, în timpul slujbei oficiate cu prilejul praznicului Naşterii Maicii Domnului, din incinta Catedralei Mitropolitane, despre informaţiile apărute în articolele din „Ziarul de Gardă”. Mitropolitul a vorbit despre căsuţa de vacanţă din pădurea de lângă Ialoveni, despre vacanţa fără sutană din Turcia, evitând însă discuţia despre firmele la care este fondator sau despre alte subiecte abordate în „Ziarul de Gardă”. „Se vorbeşte şi aţi privit şi aţi văzut multe fotografii despre vila mitropolitului. Eu am procurat anul acesta şi, dacă putem numi aşa cum se numeşte prin presă, această căsuţă, vila aceasta, cu 76 de mii de lei moldoveneşti. Şi niciodată d-stră nu aţi văzut-o, nici la televiziune, niciodată în ziar, pentru că, practic, ea este invizibilă, pentru că este o căsuţă mică”, a spus mitropolitul între altele.

Mariana Raţă scrie în „Ziarul Naţional” că de la începutul anului curent, polițiștii de frontieră moldoveni le-au interzis accesul pe teritoriul R. Moldova la circa 220 de cetățeni ruși. Potrivit datelor oferite de serviciul de presă al Poliției de Frontieră, cauzele pentru care le-a fost refuzat accesul în R. Moldova acestor cetățeni ruși sunt diverse. Aproape 50 de cetățeni ruși au fost opriți să intre în republică pentru că au prezentat acte de călătorie nevalabile, 12 – au încălcat anterior termenul de ședere pe teritoriul statului nostru. Cei mai mulți dintre cetățenii ruși, 111 – au avut interdicție de intrare pentru nerespectarea condițiilor de intrare în R. Moldova. „Așa-zișii „omuleți verzi” care au încercat să ajungă în R. Moldova se regăsesc anume printre acești 111 ruși”, precizează autoarea. Jurnalista aduce exemplul unui militar rus, care potrivit reprezentanţilor Serviciului de Informații și Securitate, a fost reținut săptămâna trecută. Acesta urma să ajungă la Tiraspol pentru serviciu militar de spionaj, au precizat sursele din cadrul SIS.

Gazul românesc, sub papuc rusesc?”, este titlul unui alt articol semnat de Mariana Raţă în „Ziarul Naţional”. „Deşi scopul gazoductului este de a asigura independenţa energetică faţă de furnizorul rus de gaze „Gazprom”, până la urmă tot de voinţa concernului rus pare să depindă dacă va arde sau nu gazul românesc în R. Moldova”, scrie jurnalista. Citat de „Ziarul Național”, expertul economic Gheorghe Costandachi afirmă că Guvernul poartă discuţii cu „MoldovaGaz” încă din septembrie 2013 pentru distribuirea gazului românesc. „Nu s-a ajuns la o înţelegere, pentru că tariful pe care îl propune „MoldovaGaz” este mult prea mare. „MoldovaGaz” încearcă să impună o dictatură monopolistă. Dacă nu vor fi construite reţele alternative de distribuţie, al căror cost ajunge la sute de milioane, suntem ameninţaţi să stăm sub copita „Gazprom”-ului”, avertizează Gheorghe Costandachi. În opinia lui, singura soluţie pe care o are Guvernul este să găsească finanţare pentru a aduce acest gazoduct până la Chişinău şi să anunţe un concurs pentru identificarea unui distribuitor care să construiască reţele noi.

În editorialul său publicat în „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu observă că „greii eșichierului politic de la un timp încoace sunt suspect de cuminți. De peste tot locul se aud doar îndemnuri împăciuitoare”. Deşi, scrie autorul, „se anunţa o toamnă politică incandescentă”. „Oricât ar părea de paradoxal, dar tot veninul este scuipat astăzi în spațiul public ori din afara granițelor, ori de niște bloggeri colerici, ori de câteva grupări extraparlamentare de stânga, ori de vagabondajul politic al lui Ioniță. Dincolo de această zonă marginală, este liniște și pace”, notează autorul.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în „Ziarul Naţional” că ar fi păcat dacă, după avizul negativ al Curții Constituționale asupra proiectului de organizare, pe 30 noiembrie, concomitent cu alegerile parlamentare, a unui referendum de modificare a textului Constituției referitor la alegerea președintelui Republicii Moldova, „politicienii noştri ar abandona acest subiect de mare importanță”. „Pentru a evita o criză de durata celei precedente, liderii partidelor pro-europene ar trebui să caute și alte căi, să nu se lase obsedați de ideea șubredă a referendumului constituțional. Voronin a jucat rolul decisiv în modificarea Constituției din 2000 și e puțin probabil să-și schimbe poziția”, notează autorul. Nicolae Negru mai crede că pentru modificarea Constituției e prea puțin timp, „dar pentru încheierea unui acord asupra unei modificări e suficient, ba chiar e o perioadă propice pentru aceasta”. „Dacă Voronin e sigur că va obține majoritatea în viitorul Parlament, el va semna un asemenea acord. Iar referendumul să fie lăsat pentru mai târziu, când va exista siguranța unui succes, când viitorul lider al PCRM va dori poate și el să devină președinte al Republicii Moldova ales de „întregul popor””, scrie editorialistul.

XS
SM
MD
LG