Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă despre controversa în jurul gazoductului Iași-Ungheni


La inaugurarea conductei cu Günther Oettinger, comisarul european pentru energie și premierul român Victor Ponta

În următorii doi ani Gazprom-ul va rămâne principalul furnizor energetic.

Premierul moldovean Iurie Leancă, vorbind în emisiunea TV „Moldova în direct” a susţinut că Republica Moldova va putea conta pe România în calitate de a doua sursă de gaze naturale abia când va avea posibilităţi pentru importuri masive. „Deocamdată, avem construită conexiunea, putem începe importurile, dar va trebui să mai construim un gazoduct, Ungheni - Chişinău, iar România – două staţii de compresare, pentru a ne pregăti tehnic de importuri mai mari”, a explicat premierul.
Iurie Leancă se confruntă cu critici pentru faptul că a lansat gazoductul Iaşi-Ungheni şi abia după asta a motivat staţionarea sa prin piedici din partea furnizorului rus de la care Moldova cumpără gaze.

Joi, într-un interviu cu Europa Liberă şi Moldova 1, premierul a replicat că în următorii doi ani Gazprom-ul va rămâne principalul furnizor și că, prin urmare, Republica Moldova va trebui să-şi urmărească interesul de a se conecta la două surse, fără a supăra Gazprom-ul.

Săptămâna viitoare, a mai anunţat premierul, o companie românească va semna un contact cu Moldovagaz, reprezentanta locală a concernului rus, pentru a începe livrările de gaze româneşti, dar deocamdată în cantităţi reduse.

Premierul Iurie Leancă, omologul său român Victor Ponta și comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, au inaugurat gazoductul Iași-Ungheni în august trecut. Politica României în chestiunea livrărilor de gaze este și ea subiect de controverse.

XS
SM
MD
LG