România se alătură coaliției de combatere a Statului Islamic, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, explicând că o decizie oficială va fi luată în zilele următoare. Nu este încă prea clar în ce fel se va implica, însă, România în această ofensivă, dar premierul Victor Ponta susține că este vorba doar despre o “participare logistică”, deci care să nu însemne trimitere de trupe.
Organizația autointitulată Statul Islamic e o grupare insurgentă care a ocupat deja teritorii în Irak și Siria, capturând orașe importante și puncte de frontieră dintre cele două țări.
Veniturile acestei organizații sunt obținute din exploatarea și vânzarea petrolului din zonele pe care le controlează: este vorba despre 12 rafinării care procesează între 300 și 500 de barili de petrol pe zi, ceea ce înseamnă un câștig de două milioane de dolari pentru jihadiști, potrivit coamandamentului american pentru Orientul Mijlociu. CIA estimează că gruparea Statului Islamic are între 20.000 și 30.000 de luptători în Irak și Siria, iar 15.000 dintre aceștia ar fi fost recrutați din străinătate. Obiectivul pe termen scurt este consolidarea pozițiilor de-a lungul frontierei irakiano-siriene, iar pe termen lung instaurarea așa numitului Califat, bazat pe legea islamică.
Statele euro-atlantice au început deja riposta, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării de la București va decide în scurt timp în cel fel se va asocia România coaliției care luptă împotriva organizației Statului Islamist. Ministrul apărării a declarat că Bucureștiul se gândește la ajutor umanitar, dar și la anumite capabilități care vor fi puse la dispozia aliaților săi.
„Suntem pregătiți și alocăm toate resursele necesare. România este o țară sigură, respectată și implicată în aceste eforturi” a declarat premierul Victor Ponta. Fostul șef al serviciului de spionaj, Teodor Meleșcanu, intrat de curând în cursa electorală avertizează pe de altă parte că nici România nu este la adăpost de acțiuni teroriste. Totuși spre deosebire de alte state, nu există cetățeni români care să lupte pentru Statul Islamic, după cum a declarat fostul director al Serviciului de Informații Externe. Acesta a mai spus că România se află în aproierea Balcanilor de Vest, unde mulți cetățeni s-au afiliat grupării Statului Islamic și nu se știe ce se va întâmpla în zona noastră, când se vor întoarce aceștia acasă.
Președintele Traian Băsescu subliniză că gruparea Statul Islamic reprezintă un flagel mult mai periculos decât Al-Qaida, iar România trebuie să ia parte la strategia pentru combaterea acestei organizații.
Acum o lună la întâlnirea cu ambasadorii români, președintele a adăugat, însă, că pe viitor România va fi mult mai fermă când va participa la acțiuni armate și-și va întreba aliații ce vor să pună în loc atunci când intervin pentru schimbarea unui regim. „Ce-a rămas în locul lui Gaddafi în Libia, ce-a rămas în locul lui Mubarak în Egipt, ce-a rămas în locul lui Hussein în Irak?” s-a întrebat atunci șeful statului român.
Așadar România pare să fie mult mai precaută, decât în trecut în participarea cu trupe la operațiunile militare, cu toate că gruparea Statul Islamic este un caz diferit de cele enumerate de președintele Băsescu.