Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman confirmă că Moldova vrea sa depună în 2015 cererea de aderare la UE


Corespondență din New York de la Eaterina Locoman

Vicepremierul Natalia Gherman s-a întâlnit joi, 25 septembrie cu diaspora moldovenească din statele New York și New Jersey, cu ocazia vizitei la New York unde a vorbit la Adunarea Generală ONU. La întâlnire au venit atât moldoveni care s-au stabilit de ceva vreme în Statele Unite, precum și mai mulți tineri care își fac studiile la universitățile americane.

Vicepremierul a vorbit atît despre succesele diplomației moldovenești în diverse cancelarii internaționale, dar mai ales a îndemnat moldovenii să vină la vot în data de 30 noiembrie și să susțină vectorul european al Republicii Moldova.

Vorbind despre relațiile pe care le are Moldova cu Uniunea Europeană, șefa diplomației moldovene a spus că de fiecare dată cînd discută cu oficialii din UE, cere ca Moldova să fie trată într-un mod diferențiat față de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atât în baza greșelilor, dar și în baza reformelor pe care le implementează țara noastră. Din anul 2009, de cînd actuala guvernare se află în fruntea țării, politica externă a Moldovei nu a mai fost caracterizată de fluctuația între Est sau Vest, partenerii strategici ai Moldovei fiind țările din Uniunea Europeană. Mai mult decît atît, Moldova intenționează să depună cerere de aderare la UE în anul 2015.

La începutul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara la mitingul „de bilanţ” de la Chişinău că partidul său va " … face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. În 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE” . La acelaţi miting, d-na Gherman anunţa că a aderat la PLDM.

Moldova în Direct cu liderul PLDM Vlad Filat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:59:56 0:00
Link direct

Întrebată joi, la întrevederea cu diaspora, de ce Moldova mai este parte a grupului CSI, vicepremierul a declarat că țara noastră participă doar în cadrul instituțiilor economice și umanitare a acestei organizații. În instituțiile politice și de securitate – Moldova nu a participat niciodată. În același timp, a mai menționat că avînd în vedere criza din Ucraina, Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl are consfințit în Constituție. Acest statut de neutralitate, însă, poate fi schimbat doar printr-un referendum național. Oricum, Moldova trebuie să învețe din experiența țărilor Baltice și a celor din Europea Centrală și de Sud-Est.

Întrebată despre relațiile pe care le are Moldova cu Federația Rusă, Natalia Gherman a declarant că guvernanții anticipau ca Rusia o să impună anumite sancțiuni Moldovei, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Nu s-au așteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole din Moldova. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi piețe de desfacere mai puțin tradiționale pentru Moldova, cum ar fi India sau țările din Orientul Mijlociu.

XS
SM
MD
LG