Linkuri accesibilitate

Bulgaria: defrișările ilegale și corupția


2,4 milioane m.cubi material lemnos cad pradă în fiecare an mafiei pădurilor.

Un sfert din producția de lemne a Bulgariei este ilegală, avertizează în ultimul său raport filiala locală a organizației ecologistă WWF, Fondul mondial pentru natura. Regiunile cele mai grav afectate de tăierile ilegale se află în munții Stara Planina, Sredna gora, Rila și Pirin.

2,4 milioane m.cubi material lemnos cad pradă în fiecare an mafiei pădurilor. În perioada 2006-2013 tăierile ilegale au devenit cea mai gravă problemă pentru echilibrul ecologic național. Oficialități ale organizației WWF Bulgaria consideră că cifrele sunt incomplete întrucât companiile care fură pe scară industrială material lemnos se bucură de protecții politice la cel mai înal nivel.

În ultimii ani a scăzut amploarea tradiționalului furt de lemne pentru încălzire, de către mafia romilor. În schimb au crescut cazurile de exploatări ilegale pe scară industrială. Veniturile de pe urmă acestor activități depășesc 60 de milioane de euro.

Acum numai 14% din amenzile sunt colectate. Practic majoritatea sancțiunilor nu se aplică cea ce devine un stimulent pentru tăierile ilegale.

Organele de control nu îndrăznesc să intervină de teamă concedierilor. Se aplică diverse scheme prin care tăierile reale depășesc cu mult cele permise.

Corupția contribuie la agravarea problemelor. Ministerul agriculturii exercită două funcții incompatibile - cea de control și cea de exploatare a pădurilor. Aceasta explică dece în rapoartele ministerului apar date incorecte pentru rezervele de material lemnos să volumul tăierilor. Companiile private de regulă taie de două ori mai multe lemne decât prevăd licențele obținute. Se aplica pe scară industrială marcaje false. Material lemnos de înaltă calitate este trecut drept scănduri. Este amânata la nesfărșit inventarierea pădurilor la baza criteriilor europene.

Ecologiștii recomandă întărirea controlului la expedierea și transportul materialului lemnos. Neplata amenzilor trebuie să fie pedepsită cu închisoare după modelul aplicat în Serbia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG