În pragul alegerilor prezidenţiale, în România, guvernul a aprobat o rectificare bugetară care dă primarilor acces la fonduri suplimentare importante. Şeful guvernului, social-democratul Victor Ponta este în acest moment candidatul cotat cu cele mai mari şanse de success în alegerile de la începutul lui noiembrie. Iar rolul primarilor în mobilizarea cetăţenilor la vot este aproape la fel de important ca cel al preoţilor. De la Bucureşti, Sabina Fati.
Ministerele Sănătății, Agriculturii, Transiporturilor și Mediului pierd bani la ultima rectificare bugetară operată în România. Celelate domenii primesc resurse, chiar dacă nu foarte mari, inclusiv armata și serviciile secrete, pentru care premierul Victor Ponta dă în acest fel un semnal de bunăvoință. Cea mai mare sumă a realocărilor este destinată, însă, primăriilor și ministerului Muncii, instituții care vor juca un rol important în campania prezidențială. În urmă cu o lună, când Victor Ponta și-a lansat campania electorală s-a mai făcut o rectificare tot în scop electoral.
Premierul socialist al României este favoritul cursei prezidențiale, care se va încheia pe 16 noiembrie. Până atunci Victor Ponta trebuie să-și convingă primarii din propriul partid să mobiliezeze electoratul în favoarea lui și să demonstreze în fața națiunii atașamentul lui față de „statul providențial” care furnizează resurse românilor defavorizați. Între timp în aceeași direcție există o Ordonanță de Urgență care îi oferă posibilitatea vicepremierului să dispună de fondul de rezervă al guvernului și o altă Ordonanță care le-a dat voie primarilor să treacă de la un partid la altul.
Deși inițial se vorbea de aproape un miliard de euro pentru primari, această sumă a fost în cele din urmă redusă la 250 de milioane, bani luați din bugetul de cofinanțare al autostrăzilor. Este vorba de banii pe care România îi putea deconta la Uniunea Europeană pentru marile proiecte de infrastructură. În acest fel România pierde sumele retrase de la proiectele de dezvoltare, sume care au fost mutate cu destinație explicită spre campania electorală. În același timp pierde și banii europeni pe care nu i-a absorbit până acum. Potrivit unei evaluări făcute de „Ziarul Financiar”, 20.000 de oameni ar fi putut avea de lucru dacă România reușea să pună în operă proiectele de infrastructură pentru care există bani la Bruxelles.
Reprezentanții guvernului au explicat luarea banilor de la proiectele de dezvoltare spunând că în primele opt luni ale anului gradul de cheltuire a sumelor destinate proiectelor europene a fost de doar 40 la sută, lăsând să se înțeleagă că ar fi existat riscul ca banii să nu poată fi cheltuiți până la finele anului.
Există o tradiție lungă a guvernelor din România de a-i „mitui” pe primari înaintea campaniilor electorale pentru a-i determina să fie activi. Aceștia la rândul lor au nevoie de bani de investiții pentru a-și păstra popularitatea înainte de alegerile locale care urmează să aibă loc peste un an și jumătate. Metodele prin care guvernele dau bani primarilor în campaniile electorale ține de imaginația celor care fac bugetele, unii preferă mărirea deficitului, alții proiectează de la bun început sumele pentru campanie.
Executivul condus de Victor Ponta a preferat să taie banii din proiecte de investiții majore, în acest fel, în loc să creeze locuri de muncă, premierul preferă să dea mici ajutoare sociale, să facă promisiuni pentru toate categoriile aflate în dificultate și să lase sume mari de bani care trebuie cheltuite repede, până la sfârșitul anului, la îndemâna propriilor primari. Poate că unii dintre ei vor folosi banii chibzuit, dar în același timp lucrările de interes național vor avea de suferit.