Un nou raport al Bancii Mondiale arata că in pofida provocarilor regionale, economia Moldovei a evoluat bine pe parcursul anului, iar în primele sase luni s-a înregistrat o crestere de 3,9%. Expertii constată că in aceasta perioada exporturile au crescut cu 6,7 procente, o usoara stagnare inregistrand nivelul importurilor si cel al consumului.
Pe fundalul restricţiilor comerciale impuse de Federaţia Rusă şi a crizei din Ucraina, rezultatele obţinute de economia Republicii Moldova sunt calificate de experţii Băncii Mondiale drept o performanţă. Şi totuşi, comparativ cu anul 2013, când a fost notată o creştere record de 8,9%, în acest an activitatea economică a pierdut din elan. Economistul Marcel Chistruga spune că deşi la sfârşitul lunii august preţurile de consum au crescut, inflaţia a rămas în limitele stabilite de Banca Naţională a Moldovei. De asemenea, în această perioadă a crescut volumul banilor trimişi de migranţii moldoveni şi s-a majorat cota exporturilor spre Uniunea Europeană, cu 18,7%.
„În partea de cheltuieli contribuţia cea mai mare au avut-o exporturile şi investiţiile, care sumar au contribuit la creşterea PIB cu 4,8 puncte procentuale. Deprecierea monedei naţionale, care favorizează exporturile fiindcă permit preţuri mai convenabile şi defavorizează importurile. Asta combinat cu restricţiile comerciale au influenţat şi au favorizat exporturile spre ţările Uniunii Europene.!
Având în vedere situaţia regională, economiştii şi-au revizuit prognozele pentru anul 2015-2016 şi estimează o crestere economică de maxim 3,5 procente. În opinia lor, Republica Moldova continuă să fie vulnerabilă la riscurile ce vin din mediul extern. Ruslan Piotkivsky, economist superior, zice că Ucraina şi Rusia, cel mai probabil, nu vor avea un spor economic în următorul an, lucru care va influenţa şi economia Moldovei:
„Aceste economii sunt foarte importante ca pieţe de export pentru Republica Moldova şi iată de ce noi vom diminua şi estimările noastre de creştere pentru 2015 şi 2016. Deci se prevede o creştere de 3 procente pentru anul următor şi 3,5 la sută pentru anul 2016. Această rată de creştere se va apropia de rata medie, astfel aceste cote de creştere rămân în limitele de 5 procente stabilite de Banca Naţională.”
Pentru a se apăra de riscurile ce vin din exterior, autorităţile de la Chişinău trebuie să aibă o poziţie prudentă în raport cu politicile economice promovate şi cursul de schimb, care influenţează puterea de cumpărare. Pe plan intern, mai spune economistul Ruslan Piotkivsky, este nevoie de o îmbunătăţire a mediul de afaceri, de atragere a investiţiilor, de aplicare echitabilă și uniformă a normelor, şi de maximă eficienţă în cheltuielile publice:
„După cum am spus de mai multe ori, noi credem că există anumite riscuri legate de sectorul financiar, în special gestionarea sectorului financiar, transparenţa acestuia. Dacă aceste probleme vor rămâne ne abordate, atunci riscurile macroeconomice vor rămâne înalte pentru următorii ani.”
Experţii Ministerului Economiei au prognozat pentru anul 2014, o creştere mai modestă, de numai 3,5%. Motorul acestei majorări a fost comerţul pe interior, transporturile şi comunicaţiile, industria, dar şi exporturile, care s-au majorat cu 6,7%, după datelor ministerului.
Recent, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck a vizitat Moldova. Ea spus că până în anul 2017, Republica Moldova poate conta pe o asistenţă financiară de până la 450 milioane de dolari. Recomandarea ei a fost ca autorităţile să promoveze competitivitatea în economie şi să profite de oportunităţile pe care le deschide liberal schimb cu Uniunea Europeană.