Linkuri accesibilitate

În pofida liberalizării pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti, exporturile au scăzut (MoldStreet)


Blocul electoral „Pentru Uniunea Vamală” (Tribuna).

CNI mai dă pe mâna procurorilor încă un procuror”, anunţă jurnaliştii portalului Moldova Curată. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate vor sesiza şefii de la Procuratura Generală în cazul lui Igor Balmuş, procuror şi el în cadrul direcţiei investigaţii generale a instituţiei cu pricina, scriu reporterii. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.

În editorialul său publicat în „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu observă că „spectrul războiului îi sperie şi pe ţărani, şi pe studenţi, şi pe birocraţi, şi pe oamenii de afaceri”. Drept rezultat, constată autorul, frica de război se constituie treptat în principalul factor electoral din Republica Moldova. „E timpul ca partidele proeuropene să surprindă acest moment şi să-l întoarcă în favoarea lor”, scrie editorialistul. Petru Bogatu este de părere că „deruta şi frământările stârnite de conflictul armat ruso-ucrainean trebuie convertite într-o mişcare conştientă de rezistenţă împotriva războiului”. „Electoratul trebuie îmbărbătat să se împotrivească războiului, participând la alegeri şi votând partida păcii. Adică Europa prin formaţiunile politice care o reprezintă”, notează Petru Bogatu.

Portalul Tribuna anunţă că după lungi discuţii, patru partide din Republica Moldova au ajuns la un compromis în problema constituirii unui bloc electoral comun. Este vorba despre Partidul Social Democrat, Partidul Regiunilor, Partidul Popular Socialist şi Partidul pentru Uniunea Vamală, care a fost înregistrat deja de Ministerul Justiţiei, dar nu avea dreptul să participe de sine stătător în campania electorală din acest an, deoarece nu s-a încadrat în termenul prevăzut în acest sens de legislaţia în vigoare. Blocul urmează să se numească „Pentru Uniunea Vamală” şi oficial va fi constituit de către două din cele patru partide. Celelalte două îşi vor delega reprezentanţii pe lista comună a blocului.

Jurnaliştii de la „Timpul” citează presa din Federaţia Rusă care anunţă că joi, 2 octombrie, la Moscova, liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea separatistă, respingând solicitările în acest sens din partea oficialilor de la Chişinău. Şevciuk a adăugat că forma misiunii de pacificatori aflată în regiune ar putea fi schimbată după ce se va ajunge la un acord cu privire la soluţionarea politică a dosarului transnistrean. „Atunci vor fi posibile discuţii pe această temă, însă acum acestea nu fac altceva decât să destabilizeze regiunea", a mai afirmat Evgheni Şevciuk.

Portalul MoldStreet anunţă că în pofida liberalizării de la 1 ianuarie 2014 a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile moldoveneşti, exporturile spre cele 28 de state membre nu au înregistrat creşteri, din contra au scăzut. De asemenea, potrivit balanţei de plăţi a Băncii Naţionale, livrările de băuturi alcoolice în UE au fost, de la începutul anului, cu circa 55 la sută mai mici decât în Belarus. Cel mai tare au scăzut exporturile de băuturi în România, cu circa 27 la sută, şi în Cehia, cu circa 25 la sută. Cât nu ar fi de straniu, mai scrie portalul, în pofida embargoului, în prima jumătate a acestui an, Moldova a continuat să exporte băuturi alcoolice în Rusia. Astfel, livrările pe această piaţă au constituit aproape patru milioane de dolari, în scădere de opt ori faţă de primul semestru al anului trecut.

Ion Preaşca mai publică pe portalul MoldStreet o amplă analiză despre cele zece bănci din Republica Moldova aflate în proces de lichidare şi care mai au de rambursat datorii de 933 de milioane de lei. „Lichidatorii băncilor întâmpină dificultăţi şi în legătură cu examinarea îndelungată a litigiilor aflate pe rol în instanţele de judecată cu privire la încasarea datoriilor şi urmărirea bunurilor gajate.

Principala problemă care duce la tergiversarea examinării acţiunilor în instanţele de judecată este amânarea repetată a şedinţelor judiciare din diverse motive, ceea ce conduce la adoptarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti privind încasarea datoriilor şi urmărirea bunurilor”, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Emma Tăbârţă.

Totodată demnitarul spune că vânzarea activelor deţinute de bănci durează mult timp şi frecvent acestea nu pot fi vândute la valoarea estimată de o companie specializată şi necesită noi reevaluări. Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor, nu vede probleme în extinderea termenului de lichidare a unei bănci. „Noi am avut o perioadă când nu exista un termen concret şi s-a ajuns că unele bănci se tot lichidează de aproape 20 de ani. În condiţiile noastre un termen de cinci ani pentru lichidarea unei bănci pare a fi unul rezonabil”, a precizat bancherul.

XS
SM
MD
LG