Linkuri accesibilitate

Arcadie Barbăroșie: „actualele alegeri vor fi geo-politice nu politice, iar firul lor roșu va fi «mergem spre vest sau spre est»”


Interviul dimineții cu directorul-executiv al Institutului de Politici Publice.

Listele candidaţilor desemnaţi de partide pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Cum, cu ce efect şi cât de justificat se regăseşte în acest pomelnic avangarda partidelor? Tema convorbirii de astăzi cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP).

Arcadie Barbăroșie în studioul Europei Libere la Chișinău
Arcadie Barbăroșie în studioul Europei Libere la Chișinău

Europa Liberă: Aşadar, în general, listele de candidaţi ai partidelor sunt cunoscute în linii mari deja. V-au lăsat vreo senzaţie de surpriză? Altfel zis, cum vedeţi şi cum ar putea fi citit acest pomelnic al avangardei formaţiunilor politice?

Arcadie Barbăroşie: „În linii generale, surprize nu prea sunt. Haideţi să începem de la PLDM care este partidul-lider în coaliţia actuală de guvernare. Atunci când se discuta posibila listă a PLDM, foarte multă lume a numit multe din persoanele se află pe primele zece locuri din listă, adică le-a prognozat. Lista PLDM este una impunătoare, pe ea se află figuri proeminente ale actualei guvernări. M-aş referi aici şi la Natalia Gherman, şi la Maia Sandu, care sunt personalităţi marcante: dna Gherman pentru ceea ce s-a făcut în Republica Moldova în apropierea de UE, şi Maia Sandu, care, aşa cum a numit-o un cunoscut analist, „această curajoasă femeie care a îndrăznit să pună mână pe rana educaţională a Republicii Moldova”, rana sistemul educaţiei publice din Moldova, şi a încercat să schimbe lucrurile în acest sistem.

Nu se regăsesc pe lista PLDM alte două personalităţi marcante: dl. Bumacov şi dl. Recean. Nu ştiu care este cauza că aceste persoane nu sunt pe listă. Presupun că dacă PLDM va nimeri în alianţă de guvernare, atunci aceşti doi miniştri vor continua activitatea în guvern. Dl. Recean, care a început un şir de reforme în MAI, reforme care sunt prea populare şi poate acesta este un argument de ce domnia sa nu se regăseşte pe listă. Şoferii amendaţi nu sunt prea bucuroşi să plătească aceste amenzi, introducerea unui sistem computerizat, automatizat de evidenţă a încălcărilor legislaţiei rutiere nu prea lasă loc pentru corupţie şi mită şi lumea trebuie să-şi achite amenzile.

Dl. Bumacov probabil nu a nimerit pe liste pentru că s-s întâmplat ce s-a întâmplat cu exportul produselor noastre în Rusia şi nu este vina ministerului respectiv pentru că probabil prognoza comportamentului Rusiei ar fi trebuit să fie făcută şi de alte ministere, nu doar de Ministerul Agriculturii. Însă reacţia fermierilor este una firească, multă lume a rămas cu producţia agricolă acasă, nu are ce face cu ea, preţurile au căzut dramatic şi aceasta loveşte într-un segment important al electoratului PLDM.

Mă voi referi la al doilea partid foarte important care luptă pentru putere – PCRM – nu e la guvernare actualmente, ci este în opoziţie şi este cel mai mare partid din Parlamentul actual. Multă lume a prognozat schimbări radicale în listă, în special în legătură cu plecarea acelui grup de tineri rebeli radicali, extremişti din Partidul Comuniştilor. Apropo, unul din ei s-a regăsit pe lista unui alt controversat personaj din câmpul politic al Republicii Moldova, Renato Usatîi - mă refer la domnul Petrenco. PCRM a schimbat iarăşi important această listă, dar în mod firesc în ea nu se regăsesc persoane cunoscute, pentru că nu e la guvernare deja de cinci ani şi a trebuit să refuze la serviciile acestui grup de tineri.

PD a început cu o mişcare interesantă şi importantă după mine – alegerile primare, un fel de premieră şi pentru Republica Moldova, însă cred că multă lume a rămas într-un fel nemulţumită sau dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat, pentru că lista care a fost publicată de către PD, probabil după analiza efectuată de mai mulţi experţi, nu reflectă în fond rezultatele acestor alegeri primare. Să vedem. În fond a fost o mişcare interesantă şi importantă pentru consolidarea electoratului. Să vedem care va fi rezultatul după 30 noiembrie.

PL, care nu se află actualmente la guvernare, este într-o opoziţie benevolă, singur a optat dl. Ghimpu să meargă în opoziţie, şi care a suferit o scindare importantă un an şi ceva în urmă, are o listă fără prea mari surprize, cu persoane cunoscute în fond, care au mai activat şi în guvernarea când PL era în coaliţia de guvernare.

Un alt candidat care are şanse să intre în Parlament este domnul Usatîi, „controversatul om de afaceri” cum îi place Domniei sale să se prezinte, urmând această etichetă din mass-media, a venit cu o listă în care s-a regăsit, cum am zis deja, un deputat comunist, dl. Petrenco, dar cu o listă care reflectă în fond ce vrea să facă dl. Usatîi dacă ar accede în Parlament, şi anume să promoveze integrarea în Uniunea Vamală.

Pentru toate listele despre care am vorbit aş vrea să zic un lucru important: deşi s-a făcut multă zarvă, multe declaraţii frumoase s-au făcut vizavi de reprezentarea segmentelor şi reprezentarea

Promisiunile nu se regăsesc, nici proiectul de lege care stă în Parlament şi nu a fost votat în varianta definitivă, nu se regăseşte reflecţia lui nici în listele electorale...

grupurilor electorale în acest liste, în special să ne amintim despre controversata lege cu egalitatea gender în procesul politic din Republica Moldova, iată că promisiunile nu se regăsesc, nici proiectul de lege care stă în Parlament şi nu a fost votat în varianta definitivă, nu se regăseşte reflecţia lui în listele electorale. Dacă, statistic vorbind, unele liste şi respectă în fond promisiunile că vor fi 30% femei în liste, dacă vă uitaţi în primele 20, 30 poziţii, veţi vedea că, procentul este mult prea mic – 5-6 femei în primele 20 sau chiar 30 de locuri.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere cât convinge alegătorul lista de nume a unui partid şi cât programul, „proiectele de ţară”, felul în care vede problemele partidul etc.?

Arcadie Barbăroşie: „Cu părere de rău, partidele în Republica Moldova nu sunt partide în sensul adevărat al acestui cuvânt. Ele sunt mai degrabă nişte companii, nişte S.R.L.-uri care sunt conduse de câteva persoane care finanţează partidul desigur. Ele

Partidele în . Moldova nu sunt partide în sensul adevărat al acestui cuvânt. Ele sunt mai degrabă nişte companii, nişte S.R.L.-uri...

în mare măsură iau decizia în acest partide, ele determină şi lista, de aceea este atât de important cine stă în fruntea partidului.

Fiindcă, cu părere de rău, cetăţeanul în Republica Moldova nu prea votează partide, programe, doctrine, nici chiar liste, ci mai degrabă votează locomotivele partidelor, locomotivele listelor electorale, adică persoana care se află pe locul I, II, maximum III în listă. De aceea este şi această luptă în interiorul partidelor pentru cine se va afla pe primul loc. Nu prea s-a vorbit mult în mass-media despre aceasta, deşi unele zvonuri au mai transpărut, încă o dată cetăţeanul confundă partidul cu liderul acestui partid.

De aceea în mare măsură electoratul votează liderul, după care eventual echipa din câţiva primii de pe listă. Nu se uită cetăţeanul la listă, decât la primii câţiva, eventual la slogane, promisiuni electorale, şi mult mai puţin programul. Nu prea o să vedeţi oameni care la întâlnirile electorale să întrebe direct reprezentanţii partidelor: da de unde o să luaţi bani pentru linia bugetară cutare, pentru salarii, pentru pensii? De ce aţi promis pensii de 300 sau de 500 de euro pe lună? De unde luaţi bani în următorii trei-cinci ani? Iar unii lideri de partid nici nu ştiu cum se formează bugetul, cum a arătat recent unul dintre ei la una din televiziunile de la Chişinău. ”

Europa Liberă: Ce teme mai pot fi atractive pentru electorat în această campanie? După ce toate par să se fi „banalizat”…

Arcadie Barbăroşie: „Nu aş zice că s-au banalizat, dar într-adevăr s-au discutat mult prea mult. Eu cred că actualele alegeri, spre deosebire de multe altele de până acum, vor fi nu politice, ci geopolitice, şi cred că firul roşu prin toată campanie va fi: mergem spre est, sau mergem spre vest? Dacă o să vă uitaţi la

Actualele alegeri, spre deosebire de multe altele de până acum, vor fi nu politice, ci geopolitice...

promisiunile liderilor multor partide, în mare măsură acesta este punctul principal din programele lor electorale. Asta o să fie piatra de încercare.

Şi doi, să ne uităm pe sondaje care sunt problemele acela mai importante de care se îngrijorează cetăţeanul: sărăcia, salariile, preţurile, viitorul copiilor, locuri de muncă, şomaj, cam astea sunt problemele principale care transpar an de an în sondajele electorale. Şi partidele nu vor putea să evite răspunsuri la întrebări legate anume de aceste subiecte în campania electorală. De aceea noi vom întâlni şi promisiuni de salarii mari, şi locuri de muncă multe etc… ”

Europa Liberă: Aţi spus într-o emisiune TV că ne mişcăm electoral spre un model „berlusconian” sau „jirinovskian”. Ce aţi avut exact în vedere?

Arcadie Barbăroşie: „De fapt am mai discutat asta şi la alte mese rotunde şi seminare dedicate proceselor electorale din Republica Moldova şi proceselor politice. M-am referit la fenomenul „Usatîi” – populism fără nici un fel de fundament doctrinar, fără nici un fel de bază cât de cât ştiinţifică a programelor respective. Şi atunci când am zis „berlusconizare”, m-am referit şi la acest aspect şi anume: declaraţii populiste, promisiuni populiste, show-ri, concerte, distracţii şi pâine (deşi mai puţin pâine), fără mari consecinţe pentru politica reală, pentru guvernare.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Rusia cu Jirinovski, s-a întâmplat în România cu Becali, s-a întâmplat şi în Slovacia, chiar şi în Austria, să ne uităm la Le Pen în Franţa – adică există grupuri politic care mizează pe altceva decât o doctrină reală, decât un program care să ţină de realitatea social-economică.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:46 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG