Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti și-a exprimat la Minsk nemulțumirea pentru restricțiile comerciale impuse Moldovei de Rusia


În replică, Vladimir Putin a sugerat ca Moldova să amâne aplicarea acordului de liber-schimb cu UE.

La summit-ul CSI de la Minsk Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat nemulțumirea pentru restricțiile comerciale impuse Moldovei de Rusia și a reafirmat sprijinul Chișinăului pentru integritatea teritorială a Ucrainei, unde forțele guvernamentale luptă de mai multe luni cu separatiștii pro-ruși.

În replică președintele rus Vladimir Putin s-a plâns că Moldova refuză să se consulte cu Moscova asupra asocierii la UE și a îndemnat-o să urmeze exemplul Ucrainei, care a amânat aplicarea acordului de liber-schimb cu Bruxelles-ul până în 2016.

Într-un comunicat de presă al președinției de la Chișinău se spune că tensiunile ruso-moldovene au făcut ca discuțiile de la Minsk să se desfășoare „cu dificultăți”.

Între timp, s-a anunțat că o oficialitate rusă a spus în marginea summit-ului CSI de la Minsk că Moscova va importa produse din Armenia în locul celor din Moldova, supuse de mai multă vreme restricțiilor comerciale rusești.

Potrivit agenției Interfax, Tatiana Volovaia, reprezentanta Rusiei în Comisia Economică Eurasiatică, a spus că „în mod natural produsele agricole și coniacul armean vor ocupa o parte semnificativă din piața rusă, înlocuind bunurile din Moldova”.

Volovaia a mai spus că Moldova a violat acordul de liber schimb cu Rusia și că „descreșterea comerțului dintre Rusia și Moldova a început înaintea evenimentelor din Ucraina”.

Armenia, care începuse discutarea unui acord similar, a anunțat apoi că va cere aderarea la structurile eurasiatice dominate de Rusia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG