Linkuri accesibilitate

Lukoil: un pas înapoi sau o repliere?


Nu este clar dacă Victor Ponta are și alte interese decât cele electorale, în susținerea Lukoil.

Pentru moment rușii de la Lukoil au făcut un pas înapoi și au anunțat repornirea Rafinăriei Petrotel aflată la mai puțin de 100 de kilometri de București. Nu e clar dacă s-au speriat de discursul dur al președintelui Băsescu, dacă au primit asigurări de la premierul Ponta sau dacă au făcut înțelegerea cu procurorii despre care vorbea zilele trecute prim-vicepreședintele Vladimir Nekrasov, venit de urgență de la Moscova, după ce procurorii români au blocat conturile conturile companiei și au pus sechestru pe rezervele de combustil într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Cert este că ambasadorul rus la București a refuzat astăzi să mai facă orice comentariu legat de acest subiect pentru „a nu adăuga emoții în discursul politic”, după ce Ministerul Român al Afacerilor Externe a precizat că în urma evoluțiilor în cazul Lukoil au avut loc discuții legate de acest subiect cu diplomații ruși acreditați la București în urma cărora au căzut de acord că ancheta justiției se va finaliza cu respectarea cadrului legal.

Potrivit anchetei procurorilor, Lukoil ar fi prejudiciat statul român cu 230 de milioane de euro, iar în urma presiunilor premierului Victor Ponta care a vorbit despre prioritatea locurilor de muncă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dispus înlocuirea măsurilor asiguratorii prin ridicarea parțială a sechestrului asupra conturilor bancare pentru ca societatea să-și poată continua activitatea și pentru a plăti salariile. În schimb a fost extins sechestrul asupra altor bunuri ale Lukoil.

Prim-vicepreședintele Lukoil amenințase cu închiderea definitivă a companiei dacă până astăzi procurorii nu renunță la sechestru, dar președintele Traian Băsescu a spus ieri că astfel de amenințări sunt „inacceptabile”. Din punctul de vedere al președintelui Lukoil are două posibilități: fie respectă legile țării, fie pleacă, iar statul român răscumpără rafinăria.

Deocamdată Lukoil pare să fie ales prima variantă, dar potrivit unor surse citate de presa centrală de la București, compania rusească s-ar pregăti de mai multă vreme să renunțe la piața românească, după ce a făcut o investiție importantă în rafinăria bulgărească de la Burgas, intenționând să vândă spre Gazprom lanțul de benzinării și restul investițiilor făcute în România.

Până la deschiderea anchetei penale, însă, Lukoil s-a bucurat de un regim preferențial în România și a beneficiat de înlesniri fiscale importante, mai ales în perioada 2000-2004, sub guvernarea socialistă, când premier era Adrian Năstase. În schimb Lukoil a finanțat campanii electorale, prezidențiabili și partide, indiferent de culoarea lor politică, de aceea incursiunea anchetatorilor români i-a luat prin surprindere pe oficialii companiei.

Nu este clar dacă Victor Ponta are și alte interese decât cele electorale, în susținerea Lukoil, dar în sprijinul său a sărit și democrat-liberalul Teodor Stolojan, care comentând ideea lui Traian Băsescu de preluare a rafinăriei Petrotel de către statul român a spus că acest lucru ar transforma-o peste noapte „într-o gaură neagră a economiei românești”.

Lucrurile sunt totuși mai complicate dacă ținem cont de contextul internațional în care, spre exemplu, Lukoil se află pe lista celor cinci firme energetice rusești vizate de sancțiunile impuse luna trecută de Uniunea Europeană și de Statele Unite și dacă luăm în considerare acuzațiile procurorilor care vorbesc de prejudicii de un sfert de miliard de euro aduse statului român și amenințările reprezentanților companiei ruse cu închiderea Rafinăriei în contextul anchetei penale. Deocamdată nu e prea clar dacă Lukoil a făcut un pas în spate sau dacă asistăm doar la o temporizare a scandalului în vederea unei replieri.

XS
SM
MD
LG