Linkuri accesibilitate

Victor Ponta, „mită” electorală din bani pe care România îi împrumută


O partidă de şah, la un protest în faţa guvernului de la Bucureşti, 16 ianuarie 2014 (Foto: Marius Stan)
O partidă de şah, la un protest în faţa guvernului de la Bucureşti, 16 ianuarie 2014 (Foto: Marius Stan)

Guvernul de la București nu pare să știe deocamdată de unde va lua banii pentru creșterea salariilor, pensiilor și a ajutoarelor sociale pe care le-a oferit în acest an electoral.

Tendința guvernului român de a cheltui tot mai mult înainte de alegeri pentru a-i convinge pe alegătorii nevoiași să-și pună ștampila pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale se accentuează pe măsură ce se apropie primul tur. Premierul român și echipa lui de campanie par să fi gândit o poveste cu suspans în mai multe trepte în așa fel încât lumea să nu uite cine se află în spatele binefacerilor.

Astăzi ministra muncii, Rovana Plumb a anunțat că salariul minim pe economie va crește începând cu 1 ianuarie 2015 cu 75 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de 20 de euro. Astfel, de anul viitor, cel mai mic salariu brut pe economie va fi de 975 de lei, adică în jur de 220 de euro. Vor beneficia de această măsură circa 1 milion de români, în condițiile în care potrivit Codului Muncii toți angajatorii sunt obligați să garanteze salariul minim brut pe economie pentru toți salarații. Specialiștii atrag însă atenția că această majorare va afecta în primul rând firmele cu volume mari și ar putea anula efectul reducerii Contribuțiilor pentru Asigurările Sociale. Investitorii s-au bucurat recent de această reducere cu 5 procente, cu toate că președintele Traian Băsescu s-a opus, în primă instanță, promulgării legii explicând că guvernul nu a găsit sursele de finanțare care să acopere deficitul care se va creea.

Prin ricoșeu, creșterea salariului minim ar putea avea duce între altele la micșorarea numărului locurilor de muncă, într-o perioadă în care economia românească începuse să-și revină. De altfel un sondaj făcut luna trecută de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a scos la iveală că nici unul dintre angajatorii chestionați nu-și putea permite creșteri salariale în 2015.

Măsura este electorală și se asociază cu mărirea pensiilor cu 5 la sută și creșterea ajutoarelor pentru persoanele cu dizabilități tot începând cu anul viitor. Guvernul de la București nu pare să știe deocamdată de unde va lua banii pentru creșterea pensiilor și a celorlalte ajutoare sociale pe care executivul le-a oferit în acest an electoral. Premierul Ponta, pleacă de la premisa că va fi ales președinte și spune că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va fi făcut de următorul guvern, deci nu va fi gata până pe 15 noiembrie așa cum cere legea.

Măsurile sociale promise de guvernul român au caracter electoral, vor avea impact asupra angajatorilor de toate felurile și vor dezechilibra fondul de pensii, care înregistrează deja un deficit greu de acoperit.

De altfel la recenta rectificare bugetară guvernul condus de Victor Ponta a tăiat sume substanțiale de la capitolul investiții pentru a le realoca primăriilor cu gândul că în acest fel reprezentanții locali vor mobiliza oamenii la vot în favoarea candidatului socialist. Președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe șeful guvernului că folosește bugetul de stat în locul găleților pe care partidele le făceau cadou în campaniile trecute electoratului de la țară. Președintele amintește că deficitul României este de 2,2 la sută din PIB, adică 3,4 miliarde de euro și că banii cheltuiți pentru a “mitui” electoratul se ridică de 4,8 miliarde, bani pe care „România îi împrumută și fiecare român îi va plăti”.

XS
SM
MD
LG