Linkuri accesibilitate

Bulgaria va avea un guvern de centru-dreapta


Boiko Borisov, ieșind duminică din cabina de vot
Boiko Borisov, ieșind duminică din cabina de vot

Cei mai probabil parteneri ai lui Borisov vor fi Blocul reformator de centru-dreapta și naționaliștii moderați din Blocul patriotic.

Aceasta săptămână va fi decisivă pentru formarea noului guvern bulgar. În urmă eșecului electoral foștilor comuniști se conturează o coaliție de centru-dreapta, dominată de partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” al ex-generalului Boiko Borisov, care între timp a renunțat la ideea unui guvern minoritar.

Fostul partener la guvernare al socialiștilor - partidul turc, este nedorit în viitoarea coaliție. Turcii însă au promis că vor asigura 300 de zile de liniște unui nou guvern Boiko Borisov.

Cei mai probabil parteneri ai lui Borisov vor fi Blocul reformator de centru-dreapta și naționaliștii moderați din Blocul patriotic, la care va putea adera partidul „Bulgaria fără cenzură”. Formațiunea ABV a ex-președintelui Gheorghi Părvanov va fi o opoziție constructivă.

Potențialii parteneri și-au precizat condițiile cu care vor începe consultările. Reformatorii și-au retras obiecțiunile la numirea lui Borisov în postul de prim-ministru. Liderul neformal al acestora, Radan Kănev, a avertizat că nu va accepta compromisuri în privință reformei în justiție și în administrație. GHERB și reformatorii, după el, vor putea salva Bulgaria de Rusia.

Atăt blocul reformator cât și Blocul patriotic, vor sprijini candidatul GHERB la șefia Parlamentului.

Naționaliștii moderați au cerut astuparea găurilor în energetică, măsuri decisive pentru combaterea corupției, lichidarea monopolului Casei naționale de sănătate, dar și - spre deosebire de reformatorii - o politică externă mai ponderată fața de Rusia.

Viitorul guvern se va confrunta cu grave probleme economice. Numai rezolvarea cazului băncii KTB, aflată practic în faliment, va necesita contractarea unor credite externe în valoare de cel puțin 2,5 miliarde de euro și majorarea deficitului cu 1% peste limită acceptabilă de 3% din PIB. Bulgaria nu este pregătită pentru o nouă criză a gazelor de genul celei din 2009. O eventuala majorare a tarifelor în energetică va putea provoca proteste de genul celor ce au culminat în 2013 cu demisia primului guvern Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG