Linkuri accesibilitate

Consultările germano-ruse contramandate


Criza ucraineană şi tensionarea relaţiilor bilaterale.

Din cauza crizei ucrainiene a fost contramandată întîlnirea preşedintelui Vladimir Putin cu şefa guvernului german, Angela Merkel. Această întîlnire consultativă la nivel guvernamental urma să aibă loc în această toamnă, în paralel cu aşa numitul Dialog de la St. Petersburg (rus. Петербургский диалог), iniţiat în anul 2001 de către fostul cancelar Gerhard Schröder.

Dialogul susţinut în anii trecuţi de diferite organizaţii non-guvernamentale şi fundaţii apropiate partidelor politice germane trebuia să se desfăşoare, la Soci, la sfîrşitul lunii curente. Din cauza atitudinii Moscovei, s-a precizat la Berlin în faţa presei, întîlnirea nu are niciun sens. Mai multe organizaţii şi fundaţii care în anii trecuţi au participat la aceste întîlniri bilaterale au şi anunţat că nu vor lua parte la forumul de discuţii ruso-germane.

Într-o scrisoare, semnată de Fundaţia Heinrich Böll, de Greenpeace şi Amnesty international, care a fost trimisă cancelarei Merkel şi ministrului de externe, Frank-Walter Steinmeier, organizaţiile amintite îşi motivează decizia. Între altele, semnatarii afirmă că nu doresc să participe la „ridicarea unei faţade pentru potemkinada care se numeşte ‘Dialog al societăţilor civile‘“.

Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, Ralf Fücks, directorul Fundaţiei Heinrich Böll, a explicat că refuzul participării la „Dialog“ nu trebuie înţeles ca un boicot. Atitudinea oficială a Rusiei faţă de organizaţiile non-guvernamentale nu poate fi acceptată.

„Douăspreceze organizaţii au fost declarate drept agenturi străine de spionaj”, a spus Fücks, iar mass-media independentă se află sub presiunea autorităţilor:

„În această situaţie nu poate fi simulat un dialog deschis cu reprezentanţii societăţii civile.“

În acelaşi interviu, directorul fundaţiei s-a referit pe larg şi la situaţia din Ucraina – ţară pe care a vizitat-o la începutul acestei luni. (Relatarea lui Ralf Fücks despre vizita sa în Ucraina a apărut luni, 13 octombrie, pe site-ul Fundaţiei Heinrich Böll sub titlul Patriotism democratic.)

Putin nu a renunţat la proiectul său numit „Rusia Nouă“ şi nu a renunţat nici la intenţia sa de a împiedica apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.

Dialogul de la St. Petersburg este conceput de către partea rusă ca o acţiune a puterii de stat. Asta nu constituie o bază bună pentru un dialog real, deschis şi sincer.

În consecinţă, Fundaţia Heinrich Böll nu pledează pentru întreruperea dialogului, ci doar pentru reformarea lui.

Previous Next

XS
SM
MD
LG