Linkuri accesibilitate

Criza ucraineană și summitul de la Milano


Președinții François Hollande și Vladimir Putin, premierul Matteo Renzi, președintele Petro Poroșenko și cancelarul Angela Merkel la reuniunea în marginea summitului de la Milano
Președinții François Hollande și Vladimir Putin, premierul Matteo Renzi, președintele Petro Poroșenko și cancelarul Angela Merkel la reuniunea în marginea summitului de la Milano

David Cameron: „Vladimir Putin a spus foarte limpede că nu dorește un conflict înghețat și nici o Ucraină divizată”.

Liderii din Uniunea Europeană și-au exprimat optimismul în privința șanselor de soluționare a crizei ucrainene după convorbiri avute la Milano cu președintele rus Vladimir Putin.

„În general am sentimente pozitive după această întâlnire”, le-a spus reporterilor premierul italian Matteo Renzi după ce a găzduit un mic dejun cu participarea președintelui rus, a președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, a liderilor Germaniei, Franței și Marii Britanii și UE.

„A fost o întâlnire foarte pozitivă”, a spus premierul britanic David Cameron. „Vladimir Putin a spus foarte limpede că nu dorește un conflict înghețat și nici o Ucraină divizată”, a mai spus liderul britanic, adăugând că acum mai trebuie ca Putin să aplice în practică cele spuse.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că participanții au fost de acord că armistițiul încheiat luna trecută trebuie verificat și că în estul Ucrainei trebuie să se țină alegeri locale în conformitate cu legea ucraineană.

Agențiile de presă spun că în cursul zilei de vineri urmează să aibă loc alte convorbiri cu participarea lui Putin, Poroșenko, a președintelui Franței, François Hollande, și a cancelarului german Angela Merkel. Un oficial din anturajul lui Putin a spus că nu este exclusă nici o întâlnire în doi cu președintele ucrainean Poroșenko.

AFP notează că la o zi după ce avertizase că Europa s-ar putea trezi la iarnă fără gaze rusești din vina Ucrainei, Putin a apărut astăzi la Milano zâmbitor și relaxat. Liderul rus a discutat despre situația din Ucraina joi seară până târziu cu cancelarul german Angela Merkel, iar oficiali din anturajul lui Putin au spus apoi că au existat serioase diferențe de opinii privind cauzele conflictului.

După discuțiile de astăzi de la micul dejun , purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a plâns că „unii participanți au demonstrat o totală lipsă de voință de a înțelege realitatea din sud-estul Ucrainei”. Peskov nu a dat nume. În contrast cu propriul său subaltern, Putin a spus reporterilor că discuțiile au fost „bune, constructive”.

Pe marginea summitului euro-asiatic ASEM de la Milano au loc discuții despre livrările de gaze rusești către Ucraina și Europa, cu participarea ministrului rus al energiei Alexander Novak și a șefului Gazprom, Alexei Miller.

Președintele rus Vladimir Putin urma să se întâlnească și cu premierul nipon Shinzo Abe, urmând să discute inclusiv despre cooperarea internațională pentru contracararea organizației teroriste Statul Islamic.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG