Linkuri accesibilitate

Miniştrii de externe din UE discută situaţia din Ucraina şi relaţiile cu Rusia


Şefii diplomaţiilor lituaniene şi daneză se arată convinşi că sancţiunile împotriva Rusiei vor fi menţinute.

La Luxembourg se desfăşoară reuniunea miniştrilor de externe din ţările comunitare şi pe agendă se află situaţia din Ucraina ca şi relaţia Uniunii Europene cu Rusia, ştiind ca Uniunea Europeană a impus în această vară sancţiuni Moscovei pentru rolul jucat in criza din Ucraina si pentru anexarea in luna martie a Crimeii.

Vorbind cu presa înainte de începerea întâlnirii, ministrul lituanian de externe Linas Likevicius a fost foarte categoric in legătură cu atitudinea pe care o vor avea şefii diplomaţiilor europene:

„Nu există nici un progres in conflictul ucrainian, nici o schimbare, nici o îmbunătățite si de aceea nu are rost să schimbăm in nici un fel politica noastră si nu se pune problema ridicării sancţiunilor. Cu siguranţă , nu… eu cred că, daca situaţia continuă să se deterioreze in acest fel, va trebui să discutăm alte masuri de presiune, alte sancţiuni care nu pot fi excluse. Ştiu că nu e uşor să se ajungă la o decizie comună, dar este foarte important să continuam să menţinem presiunea (asupra Rusiei) pentru a sprijini Ucraina.”

Ministrul lituanian de externe a mai spus şi ca este foarte important ca ţările Uniunii Europene să rămână unite in modul în care se situează faţă de Rusia:

„Rusia are posibilitatea să acţioneze in concordanță cu declaraţiile pe care le face. Dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Acum s-a declarat că trupele ruse s-au retras de la graniţa cu Ucraina, din teritoriul ucrainean, dar in acelaşi timp Rusia nu acceptă că ar juca vreun rol în acest conflict. Si asta e problematic. Aşa că noi trebuie să fim uniți şi să nu permitem să fim divizați…”

Declaraţii similare precum cele făcute de şeful diplomaţiei lituaniene a făcut la începerea întrevederii de la Luxembourg si ministrul danez de externe, Martin Lidegaard:

„Cred că ne aflăm la nivelul potrivit de sancţiuni împotriva Rusiei pentru acest moment. Si toţi credem că aceste presiuni vor face Rusia să adopte o poziţie corectă în negocieri, că vom avea o graniţă in siguranţă intre Rusia si Ucraina, că se va ajunge la un acord de pace si că vor avea loc alegeri parlamentare bune in 26 octombrie. Dar eu nu cred că trebuie să diminuam sancţiunile existente acum, pentru că mai avem incidente in sud-estul Ucrainei, şi un comportament inacceptabil al Federaţiei Ruse, aşa că eu cred că avem exact acum sancţiunile de care avem nevoie.”

XS
SM
MD
LG