Linkuri accesibilitate

Bulgaria în urma Moldovei în privința libertății de exprimare


Bulgaria a căzut cu 13 de locuri în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere”.

În decurs de un an Bulgaria a căzut cu 13 de locuri în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere” la libertate de exprimare. Cu indice de 31,24 ea ocupă locul al 100-lea dintre 180 de țări.

Cu numai opt ani în urmă Bulgaria era pe locul al 36-lea în clasamentul „Reporterilor fără frontiere”. În 2012 ea a ajuns în locul al 80-lea, în 2013 a mai pierdut șapte locuri ca să cadă cu încă 13 în 2014.

Mult mai libere sunt considerate mediile din România – locul al 45-lea, Serbia – al 54-lea, Moldova – locul al 56-lea. În fața Bulgariei se afla Gabonul, Kirgizstanul, Zambia, Bolivia, Liberia și Albania care a progresat cu 17 locuri. Din țările vecine în urmă ei sunt Macedonia și Turcia.

Raportul constată că după un an de proteste și tensiuni politice Bulgaria rămâne cel mai prost cotată din punct de vedere a libertății de exprimare țară din Uniunea Europeană.

Într-un mod paradoxal, ziariștii din mediile electronice de stat, se bucură de libertatea cea mai mare. În sectorul privat domnește autocenzura și informația deservește interese corporative și politice. Actuala situație compromite procesul electoral.

Borislav Țekov, de la Institutul de politică modernă, a definit drept o practică obraznică finanțarea cu bani europeni a unor medii care în schimb garantează confortul guvernanților.

Președintele Comitetului de stat pentru medii electronice, Gheorghi Lozanov, a cerut legi noi care să introducă o transparență mai mare în privință proprietății mediilor.

În Bulgaria, gradul de monopolizare a mediilor electronice și a presei scrise este cel mai mare din Uniunea Europeană. Un singur grup de presă controlează mai multe ziare centrale și locale, căteva postul de televiziune și 80% din distribuția presei scrise. Cu căteva zile în urmă același grup a cumpărat contra 50 de milioane de euro prin companii off-shore Casa presei din capitala bulgară. Situația amintește de cea din perioada propagandei comuniste.

Proprietarii „Noului grup bulgar de medii” sprijină întodeaună pe cei aflați la putere și îi atacă necruțător pe oponenții acestora.

Previous Next

XS
SM
MD
LG