Linkuri accesibilitate

Vitalie Marinuţa: „Acţiunile Rusiei sunt previzibile şi reacţia NATO e pe măsură”


Fostul ministru al apărării, în dialog cu Valentina Ursu.

Alianţa Nord Atlantica a interceptat şi monitorizat în ultimele trei zile o activitate „neobișnuită” deasupra spaţiului european, cu multe zboruri ale unor avioane de lupta ruseşti care au intrat în spaţiul aerian internaţional. Aceste manevre militare ruseşti au avut loc pe 28 şi 29 octombrie şi ele s-au desfăşurat deasupra Mării Baltice, Mării Negre, Mării Nordului şi Oceanului Atlantic. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, joi, 30 octombrie că deşi situaţia este monitorizată cu atenţie, ea nu este prea îngrijorată:

„Bineînţeles că monitorizam situaţia din spaţiul aerian. Suntem răspunzători şi de monitorizarea spaţiului Baltic. Şi în ultimele luni am observat o activitate bogată a armatei Rusiei care face exerciţii, dar nu sunt în mod deosebit îngrijorată că ar avea loc o violare mai mare a spaţiului aerian.”

Noul șef NATO Jens Stoltenberg spune că alianța își mărește pregătirea și intensifică patrularea aeriană în urma creșterii bruște a activităților aviației militare rusești în Europa de Est, a informat AP. Vorbind la Atena, Jens Stoltenberg a spus că deși NATO nu se află în vreun nou război rece cu fosta sa rivală, comportamentul din ultima perioadă al Rusiei a subminat încrederea reciprocă edificată vreme de decenii. Stoltenberg a spus că Alianța Nord-Atlantică „rămâne vigilentă” în lumina triplării zborurilor rusești de-a lungul frontierelor estice NATO anul acesta. El a îndemnat, de asemenea, Moscova să-și retragă trupele din Ucraina și a avertizat împotriva planurilor separatiștilor pro-ruși de a ține alegeri în regiunile estice ale țării. Rusia neagă că ar fi implicată militar în Ucraina.

Valentina Ursu a discutat cu fostul ministru moldovean al apărării Vitalie Marinuţa cum se vad aceste evoluţii de la Chişinău.

Europa Liberă: Domnule general Vitalie Marinuţa, spuneţi-ne cum ar trebui să înţelegem noi aceste informaţii de ultimă oră, Alianţa Nord-Atlantică este în alertă din cauza unei activităţi intense a aviaţiei ruse în spaţiul european, inclusiv în Marea Neagră. Am reţinut şi o declaraţie pe care o făcea noul şef NATO, spunând că Alianţa nu se află în vreun război rece cu fosta sa rivală. Comportamentul din ultima perioadă însă al Federaţiei Ruse a subminat încrederea reciprocă edificată vreme de decenii. Ce se întâmplă în zonă?

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa

Vitalie Marinuța: „Într-adevăr este o situaţie puţin inedită pentru regiunea, nu doar a noastră, dar întreaga Europă. Dar luând în consideraţie acţiunile din ultimul timp în Ucraina şi relaţiile dintre ţările occidentale şi Rusia, cred că este ceva la care am fi putut să ne aşteptăm. Conform surselor deschise de informare în masă, putem vedea că Rusia şi-a intensificat în 2014 de aproximativ trei ori faţă de 2013 prezenţa sa în special în spaţiul aerian internaţional puţin mai departe ca de obicei de hotarele ei. De asemenea, aceasta se referă şi la spaţiul maritim. În condiţiile tensionării actuale a relaţiilor dintre democraţiile europene şi occidentale şi Rusia, în urma evenimentelor din Ucraina, cred că prezenţa imensă a avioanelor eşalonului strategic anume, dar şi alte manevre militare întreprinse în ultima perioadă de Rusia, au două scopuri. De a arăta comunităţii internaţionale că ea, Rusia, nu este slabă din punct de vedere militar şi în caz de necesitate are capacitate strategică de proiectare a forţelor şi de lansare a unor operaţiuni militare în afara teritoriului său.

Şi, clar lucru, are un al doilea scop, care este de a ridica moralul cetăţenilor şi încrederea atât a forţelor armate în ele, dar şi a cetăţenilor în forţele armate ale Federaţiei Ruse. Clar lucru în scopul menţinerii susţinerii de către populaţie a acţiunilor Kremlinului şi cred că nu a acţiunilor care deja s-au întreprins, dar a viitoarelor activităţi. În aceste condiţii este, practic, imposibil ca aşa gen de activitate să treacă neobservată şi fără o reacţie promptă, adecvată din partea forţelor aliate, care au o dotare tehnică superioară forţelor ruseşti şi măsurile necesare să fie întreprinse. De aceea noi şi vedem că forţele NATO sunt în alertă, ele interceptează aceste nave şi, clar lucru, monitorizează toată activitatea. Eu sper să nu se ajungă la o confruntare sau la vreun accident cu implicarea navelor aeriene civile. Fiindcă după câte înţeleg nu se coordonează această activitate aeriană la nivelul Aviaţiei Civile Internaţionale Europene. Şi atunci ar putea fi şi unele incidente. De aceea, eu cred că activitatea Rusiei este una firească, la care am fi putut să ne aşteptăm, dar şi reacţia forţelor Alianţei este una pe măsură.”

Europa Liberă: Domnule Marinuţa, dar cum ar trebui să procedeze Alianţa Nord-Atlantică? Poate ea rămâne şi trebuie să rămână vigilentă în lumina triplării acestor zboruri ruseşti de-a lungul frontierelor estice NATO anul acesta?

Vitalie Marinuța: „Nu cred că este cea mai bună reacţie de a răspunde la provocare cu provocare. Practic, Alianţa face ceea ce trebuie de făcut în aşa condiţii, ea pur şi simplu monitorizează activitatea, nu sunt încălcate, după câte cunosc eu la momentul de faţă, frontierele sau spaţiul aerian al vreunei ţări, această activitate este în spaţiul internaţional. Şi atunci încă o dată revin la acea doleanţă a mea, ca să nu se ajungă la confruntare, să nu fie o provocare sau o momeală care să fie înghiţită de forţele aliate. Dar eu, cunoscând foarte bine care sunt capacităţile forţelor aliate, având o experienţă de lucru cu multe ţări din această Alianţă, sunt sigur că Alianţa va face tot posibilul ca să nu deruleze această situaţie în una şi mai conflictuală.”

Europa Liberă: Dar Rusia continuă să nege că ar fi implicată militar în Ucraina. Ce mesaje transmite Moscova prin aceste reacţii, că nu ar fi implicată militar în conflictul din ţara vecină?

Vitalie Marinuța: „Rusia doreşte să pună toată responsabilitatea pentru dezastrul din Ucraina pe guvernarea democratică a Ucrainei şi în aşa mod să se spele pe mâini pentru unele activităţi. După cum vedem, foarte mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse au fost prezenţi acolo. Legal sau nelegal rămâne, eu cred, o anchetă ulterioară să demonstreze. Dar cel mai important este să se discute la nivel internaţional, la nivel diplomatic şi să se stopeze aceste violenţe din Ucraina. În special acum, după ce cunoaştem deja rezultatele alegerilor din ţara vecină, sper foarte mult să se ajungă la o înţelegere de pace şi Ucraina să-şi păstreze integritatea, suveranitatea sa, şi să-şi urmeze cursul său de dezvoltare democratică proeuropeană.”

Europa Liberă: Ţinând cont de situaţia din zonă, Moscova va continua să-şi retragă armata rusă din estul Moldovei? Sau va staţiona acolo încă mult timp înainte?

Vitalie Marinuța: „Eu nu cunosc intenţiile Moscovei, dar cert este una, că guvernul Republicii Moldova îşi menţine poziţia pe scoaterea aşa-numitor trupe de menţinere a păcii din zona de securitate. Eu personal cred că vom avea încă mult de lucru în acest domeniu, ca într-un final totuşi noi să reîntregim ţara, să avem şi noi parcursul nostru european şi democratic, aşa cum îl dorim noi, dar nu alţii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG