Premierul Victor Ponta s-a grăbit astăzi să-i strângă în jurul lui pe candidații prezidențiali cu scoruri mici, dar compatibili cu el. Ponta spusese încă de duminică, după primul tur, că poate intra în discuții cu oricine, în afară de Monica Macovei, care din punctul lui de vedere „este ca Statul Islamic”, fiindcă proiectul ei de țară ar fi „să-i termine pe toți”.
Această comparație deplasată ar putea explica decizia de astăzi a premierului român de a-l avea printre susținători pe extremistul Corneliu Vadim Tudor, care, firește, și-a pierdut strălucirea care-l propulsase în anul 2000 în turul doi al prezidențialelor și a fost votat de doar 3,68 la sută anul acesta.
Pentru a nu primi critici internaționale, pentru că Vadim este cunoscut pentru campaniile de presă anti-semite, anti-roma și anti-maghiare, Victor Ponta a făcut un artificiu: i-a rugat pe cei de la UNPR să facă un protocol de colaborare cu Partidul România Mare. UNPR este un mic partid progresist format prin plecarea din PSD a unui grup de deputați și senatori în perioada guvernării de dreapta, aflat și acum în coaliția de guvernare, șeful acestei formațiuni este ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Acest partid este numit peiorativ „partidul interesului național” fiindcă devine în orice situație bucățica de puzzle necesară pentru completarea tabloului guvernamental și glisează fără probleme dintr-o parte în alta a spectrului politic, în funcție de promisiunile pe care le primește.
Vadim Tudor a apărut astăzi în toată splendoarea spunând că-i dă lui Victor Ponta în turul al doilea cele peste 50.000 de voturi primite de el și și că cere adoptarea unei legi a grațierii și amnistiei, la fel cum au cerut și alți camarazi ai premierului român.
Teodor Meleșcanu, fost șef al spionajului, care a luat sub 1% din voturile exprimate, a anunțat și el că-i dă voturile lui Victor Ponta, în schimb premierul român i-a oferit lui Meleșcanu fotoliul de consilier prezidențial pentru probleme de siguranță națională și politică externă.
Cel mai bine răsplătit este, însă, Călin Popescu Tăriceanu, care a reușit să obțină mai mult de 5 procente și care este favorit pentru funcția de premier, dacă Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale din 16 noiembrie. Partidul lui Tăriceanu, Partidului Liberal Român (PLR), format din facțiunea care s-a rupt din PNL, va intra, de asemenea, la guvernare.
Totuși Tăriceanu nu este singura opțiunea a lui Victor Ponta pentru șefia guvernului, fiindcă prezidențiabilul Ponta are o listă de trei nume. Astfel, de pildă, dacă se întrevăd probleme economice complicate, premier ar putea deveni prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu, sau dacă apar amenințări externe la adresa României, atunci în fruntea guvernului ar ajunge George Maior, actualul director al Serviciului Român de Informații.
Victor Ponta se organizează să adune cât mai multe voturi, dar în același timp se poartă de parcă ar fi câștigat deja alegerile prezidențiale sau ca și cum al doilea tur de scrutin ar fi doar o formalitate pentru el.