Linkuri accesibilitate

Un aparent truc electoral al Moscovei pentru susţinerea socialiştilor moldoveni


Muncitori migranți fotografiați la Moscovo în cursul unui raid al poliției
Muncitori migranți fotografiați la Moscovo în cursul unui raid al poliției

Ministerul de externe de la Chişinău: autorităţile nu au primit o confirmare oficială despre noile reguli şi intervalul de timp în care vor fi aplicate pentru migranții moldoveni.

Liderul socialist Igor Dodon a spus miercuri că a obținut de la autoritățile ruse promisiunea facilitării întoarcerii în țară în preajma alegerilor de la 30 noiembrie a moldovenilor aflați la muncă în Rusia legal sau ilegal. Anunțul lui Dodon a fost primit cu neîncredere de adversarii lui politici și de comentatorii de presă pro-europeni. Insa joi Serviciul Federal de Migrație l-a confirmat. Detalii despre oferta rusă și despre posibilele ei urmări practice.

Serviciul de Migraţie al Federaţiei Ruse anunţă pe pagina oficială că cetăţenii moldoveni care vor reveni în ţară pentru a participa la scrutinul din 30 noiembrie, se vor putea întoarce nestingherit în Rusia, chiar dacă au încălcat legislaţia migraţională. Această amnistie, prezentată ca un efect al insistenţei socialistului Dodon, ar viza peste 240 de mii de cetăţeni moldoveni. Pe site-ul serviciului de migraţie apare şi o înregistra re în care Constantin Romodanovski spune că migranţii vor fi ajutaţi să-şi perfecteze actele de şedere legală în Federaţia Rusă:

„Noi le vom permite cetăţenilor moldoveni să aibă o nouă istorie migraţională în Federaţia Rusă.”

Referindu-se la această declaraţie care presupune o modificare a procedurii de ieşire şi intrare pe teritoriului Federaţiei Ruse pentru cetăţenii moldoveni, Ministerul de externe de la Chişinău a precizat printr-un comunicat de presă că autorităţile nu au primit o confirmare oficială despre noile reguli şi intervalul de timp în care vor fi aplicate. În acest sens, Ambasada Republicii Moldova la Moscova a expediat o solicitare de clarificare în adresa autorităţilor Ruse. Consulul Anatol Patraşcu spune că din moment ce nu există o înştiinţare oficială, declaraţia Serviciului federal nu oferă niciun fel de garanţii:

„Nu este nici o siguranţă, doar este legea cu privire la intrare şi ieşire în Federaţia Rusă şi eventual dacă, bănuiesc eu, vor intra cei care au avut anterior aplicată interdicţia de intrare, nu este exclus că vor fi traşi la răspundere penală, conform articolului 322 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, aliniatul 2, trecerea frauduloasă a frontierei. Să aibă valoare juridică ar trebui să fie un document, iar document nu este. Iar ca să modifici o lege, trebuie altă lege să fie modificată.”

Ministerul de externe anunţă că în lipsa unei notificări oficiale, apar întrebări dacă această scutire de penalităţi este valabilă şi în cazul muncitorilor moldoveni care s-au ales anterior cu interdicţie de intrare pe teritoriul rus.

Mai mulţi observatori de la Chişinău opinează că anunţul de „iertare” a migranţilor care au încălcat regimul de şedere în Federaţia Rusă pare a fi mai degrabă o momeală în ajunul alegerilor parlamentare. Comentatorul Vitali Andrievschi susţine că această amnistie vine în contradicţie cu legislaţia Federaţiei Ruse. În opinia sa, nu este exclus că cetăţenilor care vor reveni în Rusia, s-ar putea să li se ceară dovada că au votat aşa cum li s-a sugerat:

Vitalie Andrievski
Vitalie Andrievski

„Eu cred că de la cetăţenii care vor intra în Federaţia Rusă se va cere o garanţie că au votat şi pentru cine au votat. Dar nu acest lucru mă nedumereşte, ci faptul că această iniţiativă este oarecum în afara legii. Doar este o lege specială care limitează termenul de aflare şi stabileşte condiţiile de muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Rusia îşi arată atitudinea faţă de propriile legi, când lucrurile se pot schimba printr-un apel din partea administraţiei preşedintelui. Este clar că nu vizita lui Dodon a creat această situaţie, dar că a fost o indicaţie a preşedintelui Putin, inclusiv să pară că această mişcare se datorează lui Dodon.

Vitali Andrevschi este de părere că această mişcare din partea autorităţilor de la Kremlin, care în esenţă, spune el, este un truc electoral pentru susţinerea socialiştilor, nu va consolida în nici un fel relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Tot el atrage atenţia că recent autorităţile ruse au expulzat aproape 1900 de persoane, ceea ce contrazice disponibilitatea de a primi înapoi mii de moldoveni, care nu s-au conformat normelor legale privind migraţia.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG